Țara care are cafeaua cea mai scumpă. Cât plătesc românii, suntem peste Italia și Spania

de: Ana Chivu
11 07. 2021

Oamenii plătesc foarte mult pentru cafeaua de dimineață într-o țară. Cât îi costă pe români acest obicei? Suntem peste Italia și Spania în această situație. Iată diferențele indicate de o analiză!

Țara cu cea mai scumpă cafea: aici oamenii plătesc mult pentru porția de energie de dimineață

Românii plătesc fără să se uite la buzunar pentru cafea, indiferent de unde ar alege să o bea, arată specialiștii care indică prețuri mari în dreptul României pentru această licoare. Un număr mare de oameni nu pot funcționa corespunzător dacă dimineața nu consumă băutura care le dă energie.

Unii o beau ca să-i ajute să îi trezească, alții pentru gust. Indiferent de asta, românii vor fi cu siguranță mai triști după ce vor auzi prețul unei cafele peste hotare în comparație cu al nostru. Un bucureștean plătește în medie 3.02 dolari pentru o cafea, preț puțin mai mic decât în Occident și din Europa de Vest.

Cu toate astea, există și excepții în Roma (2,47 dolari), Lisa­bona (2,52 de euro) sau Madrid (2,75 de euro), conform analizei făcute de platforma SavingSpot. Bucureștiul se apropie clar de prețurile cafelelor din Praga (3,13 dolari) şi Bratislava (3,04 do­lari). Campioana absolută rămâne, însă, Elveția, unde o astfel de băutură costă 5.65 de dolari.

  • Conform rapoartelor publicate de Euromonitorul Internațional, acestea sunt țările care consumă cea mai multă cafea:

1. Finlanda (12 kg pe cap de locuitor)
2. Norvegia (9.9 kg pe cap de locuitor)
3. Islanda (9.0 kg pe cap de locuitor)
4. Danemarca (8.7 kg pe cap de locuitor)
5. Olanda (8.4 kg pe cap de locuitor)
6. Suedia (8.2 kg pe cap de locuitor)
7. Elveția (7.9 kg pe cap de locuitor)
8. Belgia (6.8 kg pe cap de locuitor)
9. Luxemburg (6.5 kg pe cap de locuitor)
10. Canada (6.2 kg pe cap de locuitor)

Beneficiile consumului de cafea

  • Risc redus de Alzheimer si Dementa – Mai multe studii au comparat cosnumatorii moderati de cafea (3-5 cesti/zi) cu nebautorii sau „putin-bautorii” de cafea (0-2 cesti/zi) si s-a constatat ca la cei care beau cafea a fost semnificativ mai putin probabil ca acestia sa dezvolte boala Alzheimer mai tarziu in viata. Un studiu longitudinal, relizat in 2009, a constatat ca bautorii moderati de cafea au risc redus de a dezvota dementa in plus fata de alzheimer.
  • Vezica biliara – Consumul de cafea cofeinizata a fost corelat cu o incidenta mai mica a calculilor biliari si a bolilor vezicii biliare atat la barbati cat si la femei in doua studii efectuate de Harvard School of Public Health. Un risc diminuat nu a fost observat la cei care beau cafea decafeinizata.
    (Sursa: umfcv.ro)