Țara care a suferit 17.000 de cutremure în doar 7 zile. Ce se se întâmplă aici, oamenii șunt șocați
Pământul pe care locuim noi, miliardele de oameni, este încă un mister. Cutremurele, unele devastatoare, altele nu, sunt o formă de răspuns a Pămânutlui la modul în care este tratat, spun scepticii. În esență, când vorbim de cutremure, sunt fenomene de tensiuni care se descarcă și produc astfel de evenimente. Există un loc în această lume unde cutremurele au ajuns ceva normal în viața locuitorilor de aici. Islanda este locul unde au loc un număr record de cutremure, specialiștii vorbin de cel puțin 17.000 într-o săptămână.
Islanda, un loc lovit de cutremur în fiecare zi
Chiar și pentru o insulă vulcanică obișnuită cu tremurul ocazional, aceasta a fost o săptămână neobișnuită pentru Islanda. Cel mai mare cutremur, cu magnitudinea 5,6 pe scara Richter, a avut loc în dimineața zilei de 24 februarie.
A fost cel mai puternic dintr-un șir care continuă să zdruncine rezidenții din capitala din apropiere Reykjavík și a municipalităților din jurul său, unde trăiește două treimi din populația islandeză. Două cutremure mai mari, peste magnitudinea 5,0, au lovit și ele pe 27 februarie și 1 martie.
Cutremurele au provocat până acum mici pagube, deși administrația rutieră și cea de coastă a Islandei a raportat mici fisuri pe drumurile din zonă și căderi de stânci pe versanți abrupți în apropierea epicentrului șirului de cutremure.
„Am mai experimentat cutremure, dar niciodată atât de multe la rând. Este foarte neobișnuit să simți că Pământul tremură 24 de ore pe zi timp de o săptămână întreagă.
Te face să te simți foarte mic și neputincios împotriva naturii.”, a declarat pentru CNN un rezident din Reykjavik.
17.000 de cutremure în doar 7 zile
Potrivit Biroului Meteorologic Islandez, în cursul săptămânii trecute au lovit aproximativ 17.000 de cutremure în regiunea sud-vestică Reykjanes, spune CNN. Conform specialiștilor Islanda se este așezată pe o limită a plăcii tectonice care se desparte continuu.
Această placă tectonică împinge America de Nord și Eurasia departe unul de celălalt de-a lungul liniei creastei Mid-Atlantic. Cu mai mulți vulcani în zonă, oficialii locali au avertizat că o erupție ar putea fi iminentă.
Cea mai mare activitate seismică aici este preluată doar de echipamente științifice sensibile. Cutremure puternice ocazionale sunt o parte inevitabilă a vieții într-o regiune seismică activă. Dar de data aceasta, pare că zgomotul de sub pământ nu se mai termină.
Þorvaldur Þórðarson, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda, a declarat că îngrijorările legate de activitatea recentă sunt de înțeles.
„Bineînțeles că îi îngrijorează pe oameni. Pentru această regiune, acest lucru este de fapt destul de neobișnuit, nu din cauza tipului de cutremure sau a intensității lor, ci pentru durata lor. Se întâmplă de mai bine de o săptămână acum. Luptăm cu„ de ce ”în acest moment.
De ce se întâmplă acest lucru? Este foarte probabil să avem o intruziune de magmă în scoarța [Pământului] acolo. S-a apropiat cu siguranță de suprafață, dar încercăm să ne dăm seama dacă se apropie și mai mult de el „, a spus Þorvaldur Þórðarson.
Spectrul unei erupții majore amintește de erupția Eyjafjallajökull din 2010, care a provocat una dintre cele mai mari opriri de trafic aerian din lume de la Cel de-al Doilea Război Mondial.