Țara care a schimbat 3 președinți în doar 7 zile. De ce oamenii sunt complet nemulțumiți

de: Năstase Mirabela
17 11. 2020

Înlăturarea lui Vizacarra, cel care era foarte popular printre peruani, însă i-a enervat pe parlamentari prin presiunea sa pentru măsuri anticorupție și încercarea de a reduce imunitatea parlamentară. a iscat zile de proteste care au dus la moartea a doi bărbați.

Țara care a schimbat 3 președinți în doar 7 zile

„Astăzi nu este o zi de sărbătoare” , a afirmat Francisco Sagasti, într-un ton sumbru, chiar în primele sale cuvinte după preluarea mandatului în Congres. „Nu putem să ne întoarcem, să îi readucem la viaţă, dar putem lua măsuri din partea Congresului, din partea Executivului, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”.

Sagasti, fost oficial şi inginer al Băncii Mondiale, se confruntă cu o mare provocare de a aduce stabilitate în ţara care a fost deja puternic lovit de COVID-19 şi se îndrepta spre cea mai gravă contracţie economică din ultimul secol. Chiar dacă votul părea să dezamorseze tensiunile, furia faţă de poliţie şi parlamentari încă continuă.

Astfel că protestatarii au ieşit în stradă ca să manifeste paşnic în oraşele din Peru, pe măsură ce a venit noaptea, cu toate că în număr mai mic decât săptămâna trecută. Dacă unii s-au adunat pentru a-l felicita pe Sagasti, alţii au strigat şi au fluturat semne care cereau o nouă constituţie sau justiţie pentru cei ucişi, răniţi sau încă dispăruţi. De asemenea, imaginile televizate au arătat familiile celor doi tineri ucişi în mitingurile săptămâna trecută adunându-se pentru înmormântarea lor.

Francisco Sagasti, noul presedinte al Peru

”Cer dreptate pentru copiii mei”

„Cer dreptate pentru copiii mei”, a spus Moraiba Sandoval, bunica unuia dintre cei care au murit. Femeia a cerut continuarea anchetei cu privire la moartea lor, iar vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Sagasti a primit 97 de voturi pentru şi 26 împotrivă. El urmează să finalizeze mandatul actualului guvern care se încheie în iulie 2021 şi va include organizarea alegerilor generale pe 11 aprilie.

Însă recenta criză a început atunci când Vizcarra, un independent care se confruntase de mult cu Congresul din cauza poziţiei sale anticorupţie și îndepărtat din funcţie de către parlamentari săptămâna trecută. De asemenea, a fost a doua încercare de destituire cu care s-a confruntat Vizcarra, după ce a supravieţuit primei încercări din septembrie.

Merino, în calitate de preşedinte al Congresului, a condus procesul de destituire. Acesta l-a succedat pe Vizcarra, dar el a demisionat după ce protestele au escaladat. Obligaţiunile suverane au fost în cadere luni, pe fondul temerilor privind vidul politic, motiv pentru care moneda Peru a atins un minim record. Numirea lui Francisco Sagasti, al treilea preşedinte într-o săptămână, are ca scop calmarea situaţiei, dar şi posibilitatea unei tranziţii spre alegerile din primăvară.