Țara care a legalizat eutanasia copiilor sub 12 ani. De ce s-a luat această decizie radicală

Țara care a legalizat eutanasia copiilor sub 12 ani. De ce s-a luat această decizie radicală
A legalizat eutanasia copiilor sub 12 ani

Marți, 13 octombrie, autoritățile din Olanda au anunțat că, va fi legalizată eutanasia pentru copiii bolnavi în fază terminală, cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani. Eutanasia este deja legală în țările de jos pentru copiii de peste 12 ani care își pot da consimțământul.

Țara care a legalizat eutanasia copiilor sub 12 ani

Hugo de Jonge, ministrul Sănătății din Olanda, a declarat că va elabora o reglementare asupra acestui subiect, bazându-se pe un studiu realizat de către oamenii de știință, potrivit căruia copiii bolnavi în fază terminală suferă foarte tare.

În Țările de Jos, eutanasia a fost deja legalizată  pentru copiii cu vârste peste 12 ani, care își pot da consimțământul, și pentru cei mai mici de 1 an, cu consimțământul părinților.

Nu există clauze legale pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 12 ani

Însă, clauze legale pentru copiii cu vârste între 1 și 12 ani nu există, din cauza unei dezbateri în rândul autorităților olandeze cu privire la capacitatea copiilor de a putea lua o astfel de decizie.

Ministrul Sănătății olandez a explicat că un studiu realizat de cercetătorii în medicină, comandat de către ministerul său, a arătat că această nouă reglementare s-ar putea aplica la un număr cuprins între 5 și 10 copii pe an.

“Studiul arată că există nevoie de a putea pune capăt vieții în mod intenționat în rândul medicilor și părinților copiilor bolnavi incurabil, care suferă cumplit și îngrozitor și care vor muri într-un viitor previzibil”, a scris De Jonge într-o scrisoare adresată parlamentului, potrivit Stirileprotv.ro.

Miniștrii au căzut de acord

Miniștrii guvernului de coaliție condus de prim-ministrul Mark Rutte au căzut într-un final de acord pe tema acestui subiect marți, după luni de zile de dispute, marcate de o puternică opoziție din partea partidelor creștine.

Așadar, nu trebuie să fie modificate legile existente din Țările de Jos, însă doctorii vor fi protejați în fața oricăror urmăriri penale pentru că au efectuat o eutanasie autorizată asupra unui copil care suferă, a precizat Jonge. Acest subiect ar urma să fie dezbătut joi, în parlamentul olandez, iar guvernul ar trebui să pună în aplicare reglementarea aferentă în următoarele câteva luni.

De ce s-a luat decizia de eutanasiere
S-a luat decizia de eutanasie a copiilor sub 12 ani

Olanda și Belgia au fost primele state din lume care au legalizat eutanasierea, în anul 2002. Apoi, Belgia a devenit prima țară din lume care a autorizat eutanasia voită a copiilor, în 2014, urmată rapid de Țările de Jos. În România, eutanasierea nu este permisă și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI