Țara care a interzis publicitatea la țigări peste tot. Așa vor proteja copiii și adolescenții
Care este țara care a interzis publicitatea la țigări. Azi s-a aprobat o înăsprire a regulilor în ce privește interzicerea publicității pentru tutun. Astfel că la urne, 56,6% dintre alegători au votat pentru inițiativa intitulată „Da protejării copiilor și adolescenților de publicitatea la tutun”. Textul a obținut o majoritate de 15 cantoane din 26 și cere în special interzicerea tuturor formelor de publicitate ce
ajung la minori.
Țara care a interzis publicitatea la țigări peste tot
Țara care a interzis publicitatea la țigări peste tot este Elveția și s-a votat DA la referndum.
„Suntem foarte fericiți întrucât copiii pot fi protejați eficient de publicitatea la tutun în viitor”, a spus Liga Elvețiană a Cancerului.
Atunci când vine vorba de publicitatea produselor de tutun, Elveția este acum mai permisivă decât marea majoritate a țărilor din Europa. De asemenea, țara a semnat numai convenția-cadru a OMS în ce privește controlul tutunului, însă este printre puținele țări europene care nu au ratificat-o.
De asemenea, nu este o coincidență nici faptul că giganții tutunului precum Philip Morris, Japan Tobacco International si British American Tobacco au sediul chiar în Elveția. Textul care azi a fost aprobat urmărește extinderea interdicție asupra oricărei forme de publicitate care ajunge la minori, dar și la adulți.
S-a votat DA la referendum
Drept urmare, publicitatea la țigări și la alte produse din tutun o să fie interzisă peste tot, de la panouri publicitare la reclame la televizor. În plus, sponsorizările de evenimente nu vor fi permise.
Numai promoția destinată adulților o să rămână permisă, prin e-mail sau fluturași, prin urmare va fi invizibilă pentru cei mici. Inițiativa, lansată de numeroase organizații din sectorul sănătății, s-a opus guvernului, care a considerat intredicția ca fiind prea extinsă.
Tot azi, elvețienii au respins celelalte trei subiecte din referendum la nivel federal. Inițiativa populară de a interzice experimentele pe animale și pe oameni s-a lovit de o înfrângere clară, cu o avalanșă de opinii – 79,1%.
De asemenea, a a fost respinsă de 63% dintre alegători și modificarea legii pentru desființarea uneia dintre taxele de timbru aflate în vigoare. Până la urmă, pachetul de măsuri în favoarea presei, aprobat de Parlament ca să ajute sectorul să facă față colapsului veniturilor din publicitate, a fost și acesta respins de 54,6% dintre alegători.
Despre Elveția
Elveția este o republică federală formată din 26 de cantoane autonome. Consiliul Federal și Adunarea Federală (parlamentul) au sediul la Berna. Elveția se situează în partea de vest a Europei Centrale, acolo unde se învecinează cu Germania la nord, cu Franța la vest, cu Italia la sud, și cu Austria și Liechtenstein la est.