Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022. Ce rugăciune este bine să rosteşti
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022 este prăznuită pe data de 29 august. Aceasta este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc. Creștinii știu că din 1 septembrie începe un nou an al sărbătorilor înscrise cu roșu. Ziua Tăierii capului Sfântului este una de post. Sunt persoane care au susținut că ziua aceasta prefigurează ca Vinerea Patimilor. Ce rugăciune spun majoritatea credincioșilor atunci când vine această zi? Mulți simt că toate cuvintele îi vindecă și îi apără de rele. ,,O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu”.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2022: ultima sărbătoare importantă din luna august
Credincioșii au parte de a treia mare sărbătoare din luna august. Aceasta este Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, marele vestitor al pocăinței pentru mântuire. De asemenea, prăznuirea sa este ultima din sărbătorile înscrise cu roșu în calendarul din cursul anului bisericesc ce începe cu luna septembrie și se termină cu luna august.
Ea se adaugă la zilele Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos și Adormirii Maicii Domnului. Luna august este astfel luna ultimelor evenimente legate de a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos când Maica Domnului mijlocește prin rugăciunile sale milostive pentru mântuirea lunii, iar Sfântul Ioan Botezătorul se roagă pentru cei care s-au pocăit, dar n-au mai trăit pe acest pământ.
Tăierea Capului lui Ioan Botezătorul: rugăciune specială
Românii merg la biserică în această zi deosebită și ascultă slujba. Cei mai mulți se întorc la casele lor și reiau rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul. Ei rostesc astfel:
,,O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”
Ioan Botezătorul, întemnițat în castel: Salomeea a cerut capul Sfântului drept răsplată
Românii au aflat din Evanghelie că Irod a tăiat capul Sântului Ioan Botezătorul la un ospăț de ziua sa de naștere, la cererea Irodiadei. Sfântul era întemnițat la acea vreme în castelul de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu partenera, care era soția fratelui său.
Irodiada a sfătuit-o atunci pe Salomeea, fiica sa, să ceară de la bărbat capul Botezătorului ca o răsplată pentru că dansase și petrecuse cu toți oaspeții veniți la aniversarea lui.
Tradiția arată că Sfânta Ioana este femeia care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonlui, într-un vas de lut.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează un moment trist din istoria creștinismului, un eveniment al jertfei și al muceniciei pentru dreptate. Sfântul Ioan Botezătorul a încercat să schimbe oamenii din vremea sa și să le dea darul Botezului.