Sute de copii au fost descoperiți cu o boală rară după însănătoșirea de covid. Ce au aflat specialiștii
Evoluția noilor infecții cu coronavirus pun pe jar specialiștii din sistemul medical. Presa străină relatează de cazuri severe cu boli rare descoperite la copii care au fost infectați și, ulterior, vindecați. În Marea Britanei au fost descoperite cazuri de 100 de copii, pe săptămână, care au dezvoltat o boală rară, după vindecarea de COVID-19.
Până la 100 de copii internați cu boală rară post-Covid
Medicii din Marea Britanie sunt dați peste cap de noile descoperiri la copii vindecați de covid. Conform unui raport, preluat de TheGuardian.com, s-a descoperit că un procent de 75% dintre copiii internați au fost cei mai afectați de sindromul inflamator pediatric multi-sistem.
Până la 100 de copii pe săptămână sunt spitalizați cu o boală rară care poate apărea la câteva săptămâni după vindecarea de Covid-19. Mulți dintre aceștia au ajuns în terapie intensivă, au spus medicii.
Mulți dintre copii internați erau negri, asiatici sau minorități etnice. Aproape patru din cinci copii erau anterior sănătoși, potrivit unui raport nepublicat al cazurilor. Când PIMS a apărut în primul val al pandemiei, a provocat confuzie în rândul medicilor. Îngrijorarea din rândul șefilor NHS era justificată, iar părinții copiilor nu știau ce să mai facă.
Se credea inițial că este boala Kawasaki, o afecțiune rară care afectează în principal bebelușii și sugarii. Dar PIMS a fost recunoscut ca un sindrom post-viral separat, nou pe care unul din 5.000 de copii îl dezvoltă la aproximativ o lună după ce a avut Covid, indiferent dacă au simptome, spune raportul.
Adesea implică erupții cutanate, o temperatură de până la 40 grade, tensiune arterială periculos de scăzută și probleme abdominale. În cazuri grave, simptomele acesteia sunt ca cele ale șocului toxic sau sepsisul potențial fatal. Se crede că doi copii au murit de PIMS de când a început pandemia.
În timp ce specialiștii nu cred că boala a crescut în frecvență față de cazurile din comunitatea mai largă, numărul este mai mare decât în primul val. Raportul arată că spitalele britanice au admis până la 100 de tineri pe săptămână în timpul celui de-al doilea val, comparativ cu aproximativ 30 pe săptămână în aprilie trecut.
Între 12 și 15 copii în fiecare zi s-au îmbolnăvit de la începutul lunii ianuarie
Rapoartele medicilor sunt îngrijorătoare, arătând că încă de la începutul anului între 12 și 15 copii, în fiecare zi, au fost internați la terapie intensivă prezentând simptomele noii boli. Cazurile au apărut au în Londra și sud-estul Angliei. Pe săptămână erau declarați 100 de copii internați.
Acestea sunt cele două zone în care noua variantă Kent a coronavirusului a condus la o creștere accentuată a infecțiilor. Dovezile colectate de Dr. Hermione Lyall au scos la iveală impactul disproporționat pe care boala îl are asupra copiilor.
”Facem cercetări pentru a înțelege de ce este afectată această populație. Genetica poate fi un jucător. Dar suntem îngrijorați de faptul că este o reflectare a modului în care aceasta este o boală a sărăciei.
Afectează în mod disproporționat pe cei care nu pot evita expunerea din cauza ocupației lor, a gospodăriilor multi-generaționale și a locuințelor aglomerate. ”, declara Dr. Hermione Lyall.
Datele separate colectate de Dr. Marie White de la Evelina au arătat că 60% din cele 107 cazuri de PIMS pe care le-au tratat până la 13 ianuarie erau copii negri din Africa sau Caraibe. Dr. Habib Naqvi, directorul NHS Race and Health Observatory, a cerut o anchetă cu privire la riscul mult mai mare al copiilor BAME de a primi PIMS.
”În mod clar, este necesară o investigație urgentă pentru a afla de ce copiii negri și asiatici sunt supra-reprezentați și mai vulnerabili la PIMS. Suntem îngrijorați de aceste constatări timpurii.
Știm că inegalitățile structurale în materie de sănătate pot afecta viața persoanelor din medii etnice de-a lungul vieții.”, declara Dr. Habib Naqvi.
PIMS poate avea consecințe grave, mai spun specialiștii, dar au fost mai puțini copii bolnavi grav în al doilea val. Motivul, spun aceștia, ar fi că există o recunoaștere mai timpurie și un tratament mai timpuriu a bolli.