Sute de cereri pentru dobândirea cetățeniei române doar în primele zile ale lunii august. Cine vrea să trăiască în România EXCLUSIV

de: Ana Maria Păsat
12 08. 2022

Cererile prin care cetățenii altor țări, în special cei proveniți din Moldova, solicită acordarea cetățeniei române sunt din ce în ce mai numeroase. Doar în primele cinci zile ale acestei luni au fost depuse 892 de cereri noi, în timp ce doar trei români au solicitat să renunțe la cetățenia țării în care s-au născut.

892 de cereri noi pentru dobândirea cetățeniei române doar în primele zile ale lunii august

La sediul Autorității Naționale pentru Cetățenie a avut loc, în cursul zilei de ieri, o nouă ședință solemnă de depunere a jurământului de credință față de România, de către persoanele cărora li s-a aprobat dosarul pentru dobândirea sau redobândirea cetățeniei române.

„Este o bucurie pură atunci când vezi oameni cu ochii în lacrimi, tremurând de emoție și fericiți că din acel moment redevin frații noștri! Ceva sublim! ”, a mărturisit cu această ocazie Cezar Stancu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Recent, 292 de persoane (222 persoane majore și 70 de minori) au primit certificatul de cetățenie românã la sediul ANC.

Trei români au cerut să renunțe la cetățenie

Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Cetățenie a adăugat că doar în primele cinci zile ale lunii august au fost depuse 892 de cereri noi, atât la sediul ANC cât și la birourile teritoriale (Galați, Iași, Suceava), în timp ce doar trei români au solicitat să renunțe la cetățenia țării în care s-au născut.

De asemenea, tot în această perioadă, au fost soluționate alte 119 cereri de acordare/redobândire a cetățeniei române (depuse anterior). Toate aceste persoane urmează a fi chemate la depunerea jurământului de credință față de România, conform procedurilor în vigoare.

„Majoritatea, cam 80-90 la sută din cereri, sunt din Moldova, apoi din partea unor cetățeni turci. Condițiile de dobândire a cetățeniei române necesită o dezbatere mai lungă”, a declarat Cezar Stancu pentru playtech.ro.

69 de sesiuni de jurământ

În trimestrul al II-lea al anului 2022, cuprinzând perioada 01.04– 30.06.2022,  au fost organizate la sediul 69 de sesiuni de jurământ.

Din totalul de 4082 de persoane invitate, 2984 persoane au depus jurământul de credință. Astfel, au fost eliberate un număr de 3813 de certificate de cetățenie, dintre care 829 pentru minori.

De asemenea, au fost soluționate, prin ordin al președintelui ANC, un număr de 13.039 cereri de cetățenie. În trimestrul II au fost soluționate și 6 solicitări în conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Citește și Ți-ai pierdut sau ți s-au furat actele în timpul concediului în străinătate? Ce trebuie să faci

Cine verifică îndeplinirea condițiilor pentru dobândirea cetățeniei

Comisia pentru Cetăţenie, entitate fără personalitate juridică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, este cea care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea, redobândirea, retragerea sau renunţarea la cetăţenia română.

Membrii Comisiei şi preşedintele acesteia se numesc prin ordin al ministrului Justiţiei, pentru un mandat de 2 ani, şi pot fi revocaţi pe toată durata mandatului tot prin ordin al ministrului Justiţiei.

Comisia are activitate permanentă, este formată dintr-un preşedinte şi din 20 de membri, personal din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie. Lucrările Comisiei nu sunt publice.