Superstițiile bizare din lume. De ce nu trebuie să deschizi umbrela în casă, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
28 09. 2021

Majoritatea oamenilor sunt puțin superstițioși. Fie că este vorba de plasarea încrederii în numerele norocoase sau de încercarea de a evita preziceri rele, diferitele culturi au povești incredibile în spatele superstițiilor lor. A crede că tăierea unghiilor noaptea va aduce ghinion este o credință obișnuită în India, de exemplu, în timp ce mulți oameni din America văd bănuții ca un semn de noroc. Există tradiții și superstiții, peste tot în lume. Una din cele mai populare superstiții este legată de pisica neagră.

Superstițiile din întreaga lume legate de pisica neagră

Pisica neagră este adesea învăluită în superstiții misterioase, unele crezând că aduc noroc, iar altele nu. Credem cu siguranță că pisica neagră este norocoasă, dar, din păcate, pot fi trecute cu vederea în mod regulat de potențialii noi proprietari.

Peste 40% din pisicile luate de centrele de protecție sunt pisici negre, se arată într-un studiu statistic. Deși nu știm dacă acest lucru se datorează superstițiilor negative legate de pisica neagră, există câteva mituri și superstiții peste tot în lume pe această temă.

Pisica neagră în Scoția înseamnă prosperitate

De exemplu, în Scoția, o pisică neagră rătăcită la pragulpisica neagrăcasei tale  este un semn de prosperitate. Rămânem tot în peninsula birtanică și vă spunem că în Anglia, oferirea unei pisici negre unei mirese, în ziua nunții, îi va aduce noroc.

În Franța, pisica neagră sestent uneori denumită „matagote” sau „pisica magică”. Se spune că trebuie tratate cu respect pentru a vă aduce o mare recompensă. Iar în Italia, dacă auzi o pisică neagră strănutând, vei avea noroc.

Alte tradiții și superstiții bizare din lume

De-a lungul veacurilor au existat tradiții și superstiții, care mai de care, mai ciudate, altele chiar hilare. Dar, hilare sau nu, aceste tradiții și superstiții au condus destinele multra dintre noi. De exemplu, există mai multe superstiții legate de îngrijire în India, inclusiv credința că este ghinion să-ți tai unghiile noaptea. Din punct de vedere istoric, oamenii au încercat în mod obișnuit să evite utilizarea obiectelor ascuțite noaptea pentru a evita rănirea lor în condiții de lumină slabă. De asemenea, se consideră ghinion să te tunzi sâmbăta în India.

Rușii ascund sticle goale în pământ

Așezarea sticlelor goale pe pământ este considerată o practică de noroc în Rusia. Superstiția provine dintr-o legendă care implică soldați ruși în secolul al XIX-lea. Potrivit Moscow Times, în timp ce soldații se aflau la Paris, aceștia au reușit să economisească bani cu alcool ascunzându-și sticlele goale în pământ, mai degrabă decât lăsându-le pe masă.

Tradiții și superstiții general valabile. „Bate-n lemn”

Oamenii folosesc adesea sintagma „bate-n lemn” pentru a evita ghinionul, conform unor tradiții și superstiții. Se spune că această superstiție își are originea în Europa. În perioada medievală, multe biserici au susținut că au bucăți din crucea lui Isus. Oficialii bisericii ar spune că lovirea în lemn ar aduce noroc, potrivit unor tradiții și superstiții.

Conform unor tradiții din Turcia, când o persoană mestecă gumă noaptea, aceasta se transformă în carnea morților. Drept urmare, oamenii sunt sfătuiți să nu mestece gumă după întuneric în Turcia. Originea exactă a acestei superstiții morbide nu este clară, deși se presupune că majoritatea oamenilor ar prefera să nu riște.

Spunând cuvântul „iepure” în prima zi a lunii, aduce noroc

Această practică a existat de peste 2.000 de ani, deși a fost înregistrată abia din secolul al XIX-lea, cu rădăcini care se întorc înapoi în Marea Britanie. Conform tradiției, dacă primul lucru pe care îl spuneți în prima zi a lunii este „iepure”, veți avea noroc pentru tot restul lunii. Alternativ, dacă uitați să rostiți cuvintele magice dimineața, puteți spune „tibbar tibbar” (iepure spus invers) chiar înainte de a vă culca în acea noapte.

În Rwanda femeile care mănâncă carne de capră au ghinion

Tradiția locală spune că femeile nu trebuie să mănânce carne de capră, deoarece se presupune că determină creșterea părului facial, precum și încăpățânarea. Cu toate acestea, unii oameni au oferit și teoria conform căreia bărbații au creat această superstiție, astfel încât să poată avea mai multă carne pentru ei înșiși.

Tradiții și superstiții. Umbrela deschisă în casă aduce ghinion

Dacă lăsând umbrela deschisă să se usuce în colțul biroului vă face ușor neliniștit, probabil că nu sunteți singurul. Când vine vorba de ghinion, umbrelele deschise în casă sunt pe același loc cu oglinzile sparte și pisica neagră, când vine vorba de superstiții. Deși originea superstiției nu este exact dovedită, există câteva teorii importante despre cum și de ce a început.

Una dintre ele sugerează că a început în jurul anului 1200 î.Hr., când preoții și regalitatea egipteană antică foloseau umbrele din pene de păun și papirus pentru a le proteja de soare. Superstiția ar fi putut proveni dintr-o credință că deschiderea unei umbrele în interior, departe de razele soarelui, ar mânia pe zeul soarelui, Ra, și ar genera consecințe negative.

O altă teorie implică o altă zeitate egipteană antică: Nut, zeița cerului. Aceste umbrele timpurii au fost create pentru a oglindi, și onora, modul în care a protejat Pământul, astfel încât umbra lor a fost considerată sacră. Dacă cineva cu sânge non-nobil a folosit o umbrelă, persoana respectivă ar fi devenit un far care vorbește de ghinion.

Motivul pentru care încercăm să ne abținem astăzi de la deschiderea umbrelelor în interior este probabil mai mult despre evitarea rănirii decât mânia divină. Umbrelele moderne au câștigat popularitate în timpul epocii victoriene odată cu invenția lui Samuel Fox a cadrului Paragon cu nervuri de oțel, care a inclus un mecanism cu arc care i-a permis să se extindă rapid, și uneori periculos.

Concluzie

Există multe tradiții și superstiții, peste tot în lume. Multe dintre ele au devenit, ca și cea cu pisica neagră, adevărate repere în viața noastră. Cu ele, sau fără, lumea a mers mai departe, având parte de noroc sau ghinioane, dar cert este că lumea nu s-a oprit. Acum, depinde de fiecare dacă va crede sau nu în aceste tradiții și superstiții.