Superstiții despre ceasuri. Ce înseamnă, de fapt, când un ceas se oprește sau se sparge

de: Dana Cazacu
22 11. 2022

Indiferent dacă crezi sau nu în ele, superstițiile încă există în lumea de azi hrănindu-se cu fricile și credințele oamenilor. De la binecuvântarea cuiva după ce strănută, până la bătutul în lemn pentru noroc, vor exista întotdeauna oameni care cred în aceste superstiții. Unele dintre cele mai populare credințe sunt cele că ceasurile pot și vor provoca ghinion ori chiar moartea.  Iată așadar care sunt cele mai comune superstiții despre ceasuri.

Superstiții despre ceasuri. Ce înseamnă, de fapt, când primești un ceas cadou

Oamenii iau superstițiile foarte în serios și unii chiar își trăiesc viața conform lor. De exemplu, unii oameni nu dau și nu vor primi ceasuri cadou. Oricât de nebun ar suna, aceste superstiții sunt doar câteva dintre numeroasele mituri și credințe despre ceasuri. Iată așadar care sunt cele mai răspândite superstiții despre ceasuri.

Când un ceas se oprește

Se crede că un maestru ceasornicar pune o parte din sufletul său în creația sa atunci când creează ceasul cu mâinile sale, așa că atunci când ceasul se sparge, oamenii cred că și sufletul lui se rupe.

Există o mică roată într-un ceas mecanic care se învârte înainte și înapoi, reglând timpul, iar pentru mulți spectatori, această acțiune le oferă garanția de a fi viu. Nu este ceva ieșit din comun ca unii pasionați de ceasuri să numească această parte a ceasului „inima” sau chiar „sufletul”. Ar putea fi aceasta originea acestei superstiții… sau doar o coincidență?

Oferi sau primești ceasuri cadou

Una dintre cele mai comune superstiții pe care le vei auzi este că a da sau a primi un ceas este considerat ghinion și din mai multe motive. În primul rând, a oferi un ceas cadou partenerului tău înseamnă a spune două lucruri:

  • numeri invers timpul care v-a mai rămas împreună
  • petreceți timp în relația pe care o aveți, care inevitabil vă va încheia la un moment dat.

Superstiții rele și superstiții bune

Indiferent unde locuiești, aceste superstiții despre ceasuri sunt bine cunoscute oriunde te duci. În Asia, a oferi cuiva un ceas este considerat un blestem și este cunoscut drept ghinion din cauza sunetului său.

Cu toate acestea, nu toate aceste superstiții sunt rele. În Rusia, a oferi un ceas cadou este un mod de a spune că vrei ca destinatarul să trăiască mult timp.

Contracararea superstiției

O modalitate de a contracara această superstiție este ca beneficiarul cadoului să plătească o sumă foarte mică de bani, astfel încât cadoul să fie vândut, nu dat. Așa că data viitoare când primești un ceas cadou, asigură-te că îl plătești pe cel care ți-l dă, astfel încât relația ta cu persoana respectivă să nu se termine brusc și, în același timp, să evite un blestem.

Oprește ceasul când cineva moare

În trecut, oprirea ceasului când cineva murea era o practică foarte comună, indiferent de mediul religios. Superstiția era că, dacă un ceas nu se oprește într-o cameră în care moare cineva, toți cei rămași în casă ar avea ghinion.

Se spune că această credință își are originea în Germania și Marea Britanie și se spunea că atunci când o persoană moare, timpul se oprește pentru acea persoană. Apoi începe o nouă perioadă atemporală a existenței. Dacă timpul i se permite să continue să avanseze, acest lucru a invitat spiritul defunctului să rămână acasă și să bântuie la nesfârșit.

Ceasurile și superstițiile despre ele

Superstiții despre ceasuri. De ce să oprești ceasul

Un alt motiv pentru a opri ceasul atunci când cineva a murit s-a bazat pe credința că oprirea ceasurilor a fost o modalitate de a permite sufletului celui recent decedat să treacă la următoarea viață, fără să-și facă griji cu privire la timp.

Cu toate acestea, probabil cea mai logică explicație pentru această practică a fost oprirea unui ceas în momentul morții unei persoane pentru a înregistra ora morții. De asemenea, le permitea celor îndoliați să stea și să plângă atâta timp cât doreau, fără să-și facă griji cu privire la cât timp a trecut.

De la ruperea sufletului unui ceasornicar până la încheierea unei relații, există câteva superstiții destul de interesante despre ceasuri, iar dacă nu iei măsurile de precauție adecvate, ți-ai putea da un blestem de modă veche… sau mai rău.

Cu toate acestea, dacă crezi sau nu în ele depinde în întregime de tine, dar evită să lași aceste superstiții să controleze deciziile pe care le iei în viață pentru că, până la urmă, sunt doar superstiții.