Superstiții de Moșii de toamnă 2022. Ce să nu faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților

de: Ionuț Vieru
04 11. 2022

Superstiții de Moșii de toamnă 2022. Această sărbătoare mai este denumită în popor și Sâmbăta Morților, fiind o zi foarte importantă pentru creștini, deoarece se face pomenirea celor care nu mai sunt printre noi. Este sărbătorită pe data de 5 noiembrie și sunt legate multe superstiții de aceasta.

Superstiții de Moșii de toamnă 2022

Biserica Ortodoxă a rânduit ca pomenirea morților să se facă în prima sâmbătă din luna noiembrie. Pomenirea din această zi mai este denumită și Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților. Anul aceasta, sărbătoarea va avea loc pe data de 5 noiembrie.

La fel ca majoritatea sărbătorilor religioase, de Moșii de toamnă sunt legate multe tradiții și superstiții. Potrivit tradiției, în această zi se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați. Tradiția spune că trebuie să aprindem cel puțin două lumânări la mormintele celor dragi.

De asemenea, în această zi se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți. Creștinii merg de dimineață la biserică cu vin, colivă și pachete cu bucate pentru a fi binecuvântate de preot, iar mai apoi se dau de pomană celor sărmani.

Este foarte important ca de la slujbă să nu lipsească coliva și vinul. Cele două semnifică trupul celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere. Totodată, în unele zone din țară se obișnuiește ca, după slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la capătul răposatului. Mormântul este stropit cu vin de către preot.

Pe vremuri, se organizau hore la sat, iar la oraș baluri și bâlciuri. Tradiția mai spune că, de Moșii de toamnă, este bine să fim împăcați cu toți oamenii, să fim îmbrăcați curat și femeile să aibă capul acoperit.

Ce să nu faci de Sâmbăta Morților

În această zi nu se mătură gunoiul de afară, deoarece „ajunge în gura morților”. De asemenea, de Moșii de toamnă nu se lucrează și nu se face treabă în gospodărie. Se mai spune că nu ai voie să speli rufele sau să faci alte treburi prin casă.

De Sâmbăta Morților, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi prin casă sau gospodărie, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața. O altă tradiție spune că nu este bine să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Tradiția mai spune că nu trebuie să ceri bani cu împrumut în această zi. Se spune că aceștia vor fi folosiți pe viitor pentru medicamente și alte pagube materiale. Ziua în care sunt sărbătoriți Moșii de toamnă trebuie respectată pentru a îmbătrâni mai încet.

De asemenea, în această perioadă nu se circulă deloc noaptea, mai ales singur. Se spune că sufletele morților colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi singuri noaptea din ajun și de Moși. Atunci sufletele se întorc la morminte și așteaptă să meargă din nou la cer.

În prima sâmbătă din luna noiembrie nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Potrivit tradiției, pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. În ziua Moșilor nu este bine să faci vizite, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.