Supermarketul la care visează toţi românii. Faci cumpărături şi pleci fără să plăteşti, magazinul face furori

de: Andrei Simion
17 12. 2022

Supermarketul la care visează toţi românii. Aici, faci cumpărăturile și pleci fără să plătești, sistemul fiind complet automatizat. Nu există casier la casa de marcat, nici dispozitive de casierie auto-checkout. Tot ce trebuie să faci este să scanezi un cod când intri în magazin. Nu mai stai la coada cu clienți. Unde s-a deschis unitatea comercială digitalizată.

Supermarketul la care visează toţi românii

Primul supermarket complet autonom, fără case de marcat, s-a deschis în Germania. Proiectul a fost gândit și lansat de către compania de viziune computerizată Trigo, care are sediul în Israel, și gigantul german REWE Group. Cea dintâi companie construiește sisteme de control autonom și de analiză a comerțului cu amănuntul.

Noul supermarket oferă o imagine perfectă asupra modului în care ar putea să se facă cumpărăturile în viitorul nu foarte îndepărtat. Magazinul este situat în orașul Munchen. Nu prezintă casier la casa de marcat și nici dispozitive de auto-checkout, precum scanere fixe sau mobile. Aici, clienții intră în magazin, scanează un cod dintr-o aplicație și pot să-și facă orice tip de cumpărături în liniște.

Sistemul înregistrează mișcările clienților în interiorul unității comerciale. Acestea sunt, ulterior, corelate cu informațiile despre articolele pe care le aleg de pe rafturi. Aceeași algoritmi sunt folosiți și pentru a monitoriza în timp real nivelul stocurilor produselor din magazin. Orice produs pierdut sau furat va putea fi detectat imediat.

Întreaga activitate din magazin este monitorizată prin camerele montate pe tavan. Pe rafturi sunt implementați senzori care oferă informații despre produsele expuse la vânzare. Algoritmii de viziune computerizată folosiți de compania Trigo în dezvoltarea proiectului creează un „geamăn digital” al magazinului.

Cum se achită banii pentru cumpărături

În supermarketul complet automatizat, nu există agitație, nu există cozi. Este exact tipul de magazin la care visează toți românii, probabil. În momentul în care clientul părăsește magazinul, în aplicație se generează automat o factură. Tot acolo sunt reținuți și banii pentru produsele achiziționate din supermarket.

„Noul magazin Pick&Go al REWE din Munchen este o etapă importantă în misiunea noastră de a extinde cumpărăturile de acest fel, astfel încât să fie la dispoziția tuturor, oriunde.

REWE și-a exprimat încrederea în confidențialitatea asigurată de Trigo. Așteptăm cu nerăbdare să prezentăm această tehnologie interesantă cumpărătorilor germani de produse alimentare”, a declarat co-fondatorul Trigo, Michael Gabay, potrivit presei internaționale.

Citește și: 7 greșeli pe care le faci la supermarket. Așa rămâi lunar fără bani

În Germania, au mai fost deschise două magazine tip Pick&Go. Totuși, supermarketul din Munchen este primul care nu prezintă case de marcat absolut deloc. În celelalte două unități comerciale, din Koln și Berlin, clienții au la dispoziție casă de marcat, dacă vor să o folosească.