Supermarketul care dă fiori reci Lidl și Kaufland: devine preferatul românilor. Cum a reușit să-i cucerească pe toți

de: Ștefan R. Apostol
04 10. 2021

Spre sfârșitul anului 2020 retailerii din România își anunțau strategiile pentru 2021. Deși retailerii au reușit să obțină profit în plină panemie, totuși a fost afectat de criză. În tot acest timp și magazinele Profi au reușit să se mențină pe piață. Retailerul este mândru de realizările anului trecut. Pentru acest an se anunță o concurență acerbă pentru brand-uri ca Lild sau Kaufland, cu noi magazine Profi deschise.

Magazinele Profi devin un competitor de luat în seamă pentru Lidl și Kaufland

Într-un an de criză generalizată, magazinele Profi au reușit să se mențină pe piață. În 2020, compania a deschis mai puține magazine decât bugetate inițial. Motivul s-a datorat din cauza întârzierilor în obținerea autorizațiilor pe fondul pandemiei COVID-19.

Cu toate astea s-au deschis 237 de magazine Profi noi, încheind anul cu 1.404 de unități. De la 67 de magazine în 2010, compania a devenit rețeaua locală cu cea mai largă acoperire geografică de magazine Profi. Retailerul are peste 22.000 de angajați în acest moment.

Profitul operațional declarat, conform datelor ANAF, s-au ridicat la  383 de milioane de lei în 2020. Datele situează compania pe locul pentru după Lidl, Kaufland și Carrefour România SA.

În prima parte a anului trecut compania deschidea 31 de magazine Profi, dintr-un obiectiv pe tot anul de 250 de magazine. A deschis 15 magazine Profi în ianuarie și 16 în februarie. În octombrie anul trecut, Profi a deschis un nou depozit în județul Giurgiu. Depozitul poate deservi până la 150 de camioane mari de intrare și 200 de camioane de distribuție de ieșire zilnic.

Proiect de remodalare. Magazine Profi cu un alt concept

Tot anul trecut Profi anunța demararea unui proiect de remodalare a magazinelor existente în portofoliu, unele devenind ProfiGo, iar altele râmânând la conceptul de de ProfiCity. Unitățile ProfiCity se răspândesc pe o suprafață mai mare și oferă mai multe produse de vânzare. Conceptul de ProfiCity înseamnă mici supermarketuri destinate zonelor rezidențiale.

“După remodelare, am avut vânzări like for like în medie cu 20-30% mai mari. Am avut chiar și cazuri uimitoare de magazine care au plecat de la un like for like negativ. Au vândut cu 50% mai mult decât înainte de renovare. Numărul de clienți per magazin a crescut, de asemenea, în medie, cu 40%.

Noi suntem foarte mulțumiți de clienții pe care i-am atras. Cei ce testează zona bistro și coffee corner sunt mulțumiți. Se reîntorc în magazine și sunt sigur că, în timp, vor accesa și partea de convenience și supermarket a magazinului. “Începând cu luna august, tot ce aprobăm spre deschidere sunt magazine pe noul format.”, a explicat pentru Economica Andrei Bica, CFO Profi Rom Food.

Profi își continuă expansiunea accelerată și în 2021

Retailerul a anunțat că intenționează să deschidă noi magazine Profi în fiecare an și să devină al doilea cel mai mare jucător de pe piața locală până în 2024. Așa se face că în martie 2021 Profi își anunța intenția de a continua expansiunea la nivel național. Oficialii companiei vorbeau de intențiile de a deschide peste 200 de magazine Profi în toată țara până la sfârșitul anului 2021.

Prima parte a acestui nou proiect a fost concretizat prin inaugurarea a 31 de magazine Profi, la începutul anului. Cea mai nouă unitate, din gama de magazine ProfiCity, a fost deschis la Timișoara, în luna martie. Cu această nouă deschidere, Profi și-a extins rețeaua de retail la un total de 1.433 de unități în 642 de localități și are peste 22.000 de angajați.

Primul trimestru al acestui an, spun oficialii Profi, s-a încheiat pe plus, cu o creștere de cel puțin 6%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește rezultatul operațional calculat pentru aceeași perioadă, Profi a înregistrat o creștere cu 9%.

În noiembrie 2016 Mid Europa Partners, o firmă de capital privat axată pe Europa Centrală și de Sud-Est, a cumpărat Profi Rom Food, compania care operează lanțul Profi, din Fondul Polonez pentru Întreprinderi VI, pentru 533 milioane euro.