Superalimentul plin de calciu, vitamine și nutrienți. Toți românii ar trebui să în consume toamna

de: Alexandra Chivu
06 10. 2020

Deși sufocă Litoralul, iar o echipă de cercetători constănțeni a inventat un fertilizator din ele, în timp ce unii au produs combustibil cu ajutorul lor, atât de versatile, specialiștii ne anunță că pot fi și consumate. Este vorba despre alge, unele dintre cele mai nutritive alimente, care au început să capete popularitate și în România.

Algele, superaliment în dieta noastră. Abundă de fibre și vitamine și reglează glicemia

Ca urmare a formării lor în acest mediu, algele includ în organismele lor majoritatea componentelor organice din apa de mare, într-o formă concentrată, purificată și perfect asimilabilă de către organismul uman, fiind considerate alimente de aur.

Algele, sănătate curată

Nu vorbim despre cele de pe plajă, ci despre unele speciale, care sunt sănătate curată atunci când alegem să le includem în alimentația noastră. În România se găsesc cel mai ușor algele spaghete, care costă 4 lei/100 de grame, algele Kelp, cu 20 de lei/60 de grame, algele Dulz, de 30 lei/ 60 de grame, sau algele nori, cu 30 de lei/ 30 de grame, care se folosesc la sushi.

Valori nutriționale/100 de grame

45 de calorii, 10g carbohidrați, 2 grame proteine, 1 gram grăsime, 14-35% din doza zilnică recomandată de fibre, 27 – 180/ grame din doza zilnică recomandată de magneziu, între 7 și 80% din doza zilnică recomandată de vitamina K, între 10 și 70% din doza zilnică recomandată de mangan, 10 – 70% din doza recomandată de sodiu, între 15 și 60% din doza recomandată de calciu, 45 – 50% din doza zilnică de acid folic și între 3 și 30% din doza recomandată de fier.

Ele pot distruge bacteriile din spitale

Algele de care ne împiedăm pe malul mării ar trebui să fie, de fapt, cele mai bune prietene ale noastre. Din ele se extrag cele mai bune substanțe folosite în cosmetică, agricultură și medicină. Cel mai important este că distrug bacteriile, ceea ce nu ne-ar mai împinge să dărâmăm spitale, ci să distrugem infecțiile intraspitalicești prin această metodă.

Cercetătorii români spun că ultimele studii care s-au făcut pe albine au demonstrat că algele sunt miraculoase în această privință. Specialiștii nu exclud ca aceste substanțe să aibă efecte asemănătoare și asupra bacteriilor care duc la producerea bacteriilor din spitale.

„Există un studiu realizat de către cercetătorii din Franța în care extractele din anumite specii de alge au fost testate pe albine, deoarece acestea aveau o bacterie care producea mortalități masive. Cercetări ulterioare pot avea rezultate bune în direcția asta”, a explicat Laura Boicenco, biolog INCDM ”Grigore Antipa”.