Super alimentul care este hrană pentru creier. Ar trebui să-l consumăm mai des

de: Năstase Mirabela
19 09. 2020

Afinele, căci despre ele este vorba, sunt o prezență clasică în salatele de fructe de vară, care se folosesc de asemenea în prăjituri și în tarte și sunt considerate unele dintre super-alimente.

Super alimentul care este hrană pentru creier

Afinele sunt numite ”hrana pentru creier”, după ce un studiu făcut în 2012 a arătat că o porție de afine pe zi poate să prevină declinul cognitiv și pierderea memoriei.

De menționat este că statul Maine, din Statele Unite ale Americii, produce cea mai mare cantitate de afine din lume. Asta este ceea ce susține  Universitatea din Maine.

De asemenea, afinele mai pot fi folosite drept colorant alimentar natural, în locul colorantului albastru artificial.

Și acum o poveste interesantă despre sucul de afine: se pare că acesta era împărțit soldaților în timpul Războiului Civil pentru a-i proteja de scorbut, boala care apare din cauza aportului insuficient de vitamina C.

Afinele sunt mai bogate în antioxidanți decât oricare alt fruct sau legumă. De altfel, o porție de afibe oferă echivalentul de antioxidanți a cinci porții de morcovi, broccoli sau mere. Acești antioxidanți sunt importanți pentru sănătatea inimii, dar și a pielii deoarece reduc din efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Forța aceasta din spatele afinelor stă chiar în fitonutrientul antocianină, care este un flavoinoid care dă în cazul afinelor acel pigment albstru închis și care are rol antiinflamator și anticancerigen.

Afinele, proaspete sau congelate, pot să fie utilizate și în prpjituri, dar cele colorate vor colora și aluatul. Ca să previi asta trebuie să tăvălești fructele în puțină făină înainte de a fi adăugate.

Despre afin

Afinul (Vaccinium myrtillus L., denumire populară: afin, afin de munte, afin negru, afene, asine, coacăz, merișor de munte, pomușoară) este un arbust din familia Ericaceae. Acesta poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei și vestul Statelor Unite.

Afinul este un subarbust (arbust mic), stufos, rămuros, care are tulpina de culoare verde și lungă de circa 30–60 cm, cu ramuri anguloase. Frunzele afinului sunt scurt-pețiolate, mici, ovale, denticulate (crestate pe margine) și verzi pe ambele fețe. Florile afinului sunt verzui roșietice, albe sau rozé cu petalele care sunt unite sub formă de clopoțel, dispuse câte 1-2 la axila (subțioara) frunzelor. Afinul înflorește în lunile mai-iunie.

Fructul este numit afină și reprezintă o bacă de culoare albastru-închisă sau albastru-brumărie, care are formă rotundă, cu diametrul de 0,5 – 0,6 cm, zemoasă, cu un suc violaceu și cu gust plăcut de dulce acrișor.