Cu siguranță oricare dintre noi a mâncat măcar o dată în copilărie supă de găină de țară făcută de bunica. De fiecare dată, bunica avea un secret pentru a o prepara, mai ales că folosea carnea de găină crescută în curte cu cereale. În acest mod, supa de găină ieșea aromată și foarte gustoasă. Pentru a vă aduce aminte de gustul senzațional din copilărie, astăzi vă propunem o rețetă de supă de găină ca la bunica. Va fi ieși demențială dacă țineți cont de următorii pași!
Supă de găină ca la bunica – rețeta completă
Supă de găină așa cum o făcea bunica odinioară este una foarte simplă și poate fi făcută acasă de orice gospodină. Nu trebuie să aibă foarte multe cunoștințe gastronomice, însă trebuie să urmeze câteva trucuri, pentru ca supa să iasă delicioasă și gustoasă. De regulă, bunicile noastre foloseau legume proaspete din grădină, pe care le sotau puțin înainte de a le pune la fiert, pentru a le spori gustul și aroma.
Citește și: Carnea de găină de la țară fierbe mai repede dacă pui acest ingredient. Secretul bucătarilor
În plus, pentru supa de găină puteți prepara și tăieței de casă, făcuți din făină și ou. Bunica cernea făina, iar în mijlocul ei punea ouăle, după care presăra sarea. Se frământa un aluat până devenea nelipicios, compact și elastic. Tăieții erau puși în supă când aceasta era aproape gata. Pentru că îi făcea în casă, tăieții nu trebuiau fierți prea mult, maxim 5 minute din momentul în care îi adăuga în supă. Dar haideți să vedem care este rețeta completă de supă de găină ca la bunica!
Ingrediente:
- 1 găină de aproximativ 1,5 kg
- 2 morcovi mari – 400 g
- 1 rădăcină de pătrunjel – 100 g
- 1 ceapă medie – 130 g
- o jumătate de praz – 100 g
- 1/4 rădăcină mare de țelină – 150 g
- 2 căței mari de usturoi
- 2 litri de apă
- fidea sau tăieței de casă
- o mână de pătrunjel
- mirodenii și ierburi: 2 frunze de dafin, 3 boabe de piper, o linguriță de boabe de piper, 2 lingurițe de sare.
Cum se prepară:
Prima dată se spală și se curăță legumele. Găina se porționează și se spală foarte bine sub jet de apă rece. Apoi, legumele și carnea de găină se pun într-o oală mare. De preferință o oală sub presiune, pentru că găina fierbe mai greu, mai ales dacă este găină de țară.
Între timp, morcovii se curăță și se taie în două, prazul se taie pe lungime, iar ceapă în două. Toate se adaugă în oală, alături de două frunze de dafin, trei semințe de piper și o linguriță de boabe de piper negru. Se toarnă doi litri de apă rece și se pune capacul.
Citește și: Secretul borşului de găină „ca la bunica”. Ce trebuie să faci pentru un gust ca în copilărie
Se lasă la fiert. Când începe apa să clocotească, reduceți focul. Dacă nu aveți o oală sub presiune, trebuie să știți că carnea de găină poate fierbe timp de două ore sau chiar mai mult.
După o oră și jumătate de fierbere, în oală se adaugă și doi căței de usturoi, pătrunjel și două lingurițe de sare. Apoi se mai lasă supa la fiert aproximativ 30-40 de minute. Înainte de a stinge focul, încercați dacă carnea este fiartă și adăugați tăieițeii sau fideaua. Dacă carnea este fiartă, scoateți legumele, în afară de morcov și bucățile de carne într-un castron mare. După care turnați supa într-o altă oală printr-o strecurătoare. Dacă nu doriți, le puteți lăsa în oala în care au fiert. Supa de găină se servește caldă, cu mult pătrunjel deasupra. Poftă bună!
Citește și: Ce pui în supa de pui pentru un gust ca la bunica acasă. Secretul gospodinelor