Sunt sau nu roşiile ţuguiate periculoase? Specialiştii, explicaţie clară pentru români. La ce trebuie să fie atenţi

de: Ioana Bucur
02 03. 2023

În condițiile în care devine din ce în ce mai greu să găsești în comerț produse alimentare „curate”, pe care să știm clar că le putem consuma fără să ne facem nicio grijă cu privire la sănătatea noastră, specialiști din domeniul horticulturii au oferit explicații clare pentru români: sunt sau nu roșiile țuguiate periculoase? La ce detaliu trebuie să fim atenți în momentul în care le cumpărăm.

Roșiile țuguiate – precizările specialiștilor

În ultima perioadă, tot mai mulți români au început să evite să cumpere și să consume roșii țuguiate, ce se găsesc din abundentă pe tarabele piețelor din toate colțurile țării.

„Moțul” acestui tip de roșii a creat o adevărată dezbatere între clienți și vânzători. Fermierii susțin că el nu este decât o caracteristică a unui soi bulgăresc, în timp ce experții îi contrazic, punctând că „țuguiul” este un indiciu ce dă de gol faptul că acele roșii au fost crescute forțat cu ajutorul unor substanțe chimice.

Specialiștii susțin că nu toate reprezintă un pericol pentru sănătate, dezvăluind și detaliul la care trebuie să fim atenți pentru a le putea deosebi.

„În primul rând trebuie să fim foarte atenți. Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate sunt neapărat periculoase. Există în sortimentul actual o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescență, care nu este chiar atât evidentă, dar ea există.

Firmele de distribuție au adus pe piață niște hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă într-adevăr că acele fructe au fost stimulate excesiv”, a explicat Viorica Lagunovschi, doctor la Facultatea de Horticultură, la Antena 3 CNN.

Citește și: De ce să ţii roşiile şi bananele în acelaşi coş sau pungă. Detaliul de care puţine gospodine au habar

În ce condiții apar riscurile

Specialistul a adăugat că, în prezent, pe piață există și stimulenți chimici care, dacă sunt folosiți în concentrație corectă, așa cum se indică în recomandările producătorilor, nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

„Dar există pe piață și câțiva stimulenți chimici, într-adevăr, dar care dacă sunt utilizați în concentrații adecvate, exact cum scrie pe plicul cu care se comercializează, dacă se stropește doar inflorescența care are florile înflorite, atunci nu există riscuri.

Riscul este însă în momentul în care aceste inflorescenţe sunt stimulate excesiv, deci practic se fac tratamente de 2-3 ori pe săptămână și ele ar trebui să se facă mult mai rar”, a explicat Viorica Lagunovschi, pentru sursa citată.

Citește și: A pus sos de roșii în chiuvetă și a descoperit un truc genial. Ce s-a întâmplat în doar 15 minute