Sumele pe care românii le-ar putea plăti de la 1 ianuarie 2023 pentru rate. Calculul îngrijorător

de: Sabina Anastasia
13 10. 2022

Analize îngrijorătoare pentru români! Cu cât vor crește ratele din ianuarie 2023. Sumele de bani ce vor trebui achitate la bancă de către cetățenii cu împrumuturi vor fi aproape duble, din cauza creșterii ROBOR-ului, potrivit unor calcule recente. Nu se întrevăd deloc vremuri bune pentru cei care au de achitat împrumuturi la instituțiile bancare.

Cu cât vor crește ratele din ianuarie 2023

Lovitură dură pentru românii care au împrumuturi la bancă. În prima lună a anului viitor, ratele bancare s-ar putea chiar dubla din cauza creșterii ROBOR. Specialiștii din domeniul economic – și nu numai – nu prevăd deloc perioade bune din punct de vedere economic pentru consumatori.

Rata anuală a inflației a atins în luna septembrie 2022 un nivel cu 15,9% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Analiștii financiari preconizează că, începând din luna ianuarie 2023, ratele bancare ale românilor se vor dubla.

Să luăm cazul unui român care a făcut împrumut la bancă pentru o perioadă de 25 de ani de zile, în valoare de 250.000 de lei, pentru o locuință. Dacă în anul 2021 avea de achitat o rată lunară de 1.348 de lei, în prezent rata a atins suma de 2.350 de lei. Adică suma de bani pe care românul o datorează la bancă s-a majorat cu 1.000 de lei pe lună.

În cazul în care ROBOR atinge 9 procente, rata lunară ar putea să crească la suma de 2.668 de lei. Dacă ROBOR-ul atinge 10 procente, rata bancară lunară va fi în valoare de 2.863 de lei. Cu alte cuvinte, de la data de 1 ianuarie 2023, rata bancară a românilor cu împrumuturi la bancă ar putea să crească cu 40 de procente, potrivit Antena 3.

Câți bani vor avea de achitat românii la bancă

Există și un al doilea scenariu al evoluției ratelor bancare, în funcție de indicele IRCC. Recent, reprezentanții Institutului Național de Statistică au vorbit despre consecințe drastice ale creșterii IRCC. Indicele a atins nivelul de 4,06%, declanșând majorarea ratei la creditul ipotecar cu sume consistente de bani.

Să luăm același tip de situație – un credit în valoare de 250.000 lei, pentru o perioadă de 25 de ani de zile. Luând în considerare indicele IRCC, anul trecut trebuia achitată o rată bancară în valoare de 1.100 de lei. Din cauza majorării IRCC-ului însă, sumele de bani ce trebuie plătite pentru ratele bancare s-au majorat cu 400 de lei.

Analiștii financiari și specialiștii din domeniul economic estimează că indicele IRCC va ajunge la 7,25% în luna ianuarie 2023. Pe fondul acestei creșteri a indicelui, rata lunară ar putea să ajungă la suma de 2.057 de lei. În anul 2023, cetățenii care au rate la bancă vor avea de achitat sume de bani mai mari chiar și cu 60 de procente, potrivit unor analize.