Sumă uriașă acordată pentru restaurarea fostului conac Bolomey, cândva poleit cu aur. Va fi transformat în Centru Cultural şi Expoziţional

Sumă uriașă acordată pentru restaurarea fostului conac Bolomey, cândva poleit cu aur. Va fi transformat în Centru Cultural şi Expoziţional
Sumă uriașă acordată pentru restaurarea fostului conac Bolomey

Autoritățile județene din Ialomița au împrumutat 100 de milioane de lei pentru a susține 8 proiecte cu finanțare europeană care sunt în curs de derulare. Din această sumă, cinci milioane de lei sunt direcționate către fostul conac Bolomey. Cândva, acesta a fost poleit cu aur.

Sumă uriașă alocată pentru restaurarea fostului conac Bolomey

Banii alocați vor fi investiți în cele 8 proiecte cu finanțare europeană derulate, în momentul de față, de către instituție. Consilierii au aprobat în unanimitate împrumutul, acesta fiind rambursat în 15 ani, având o perioadă de garanție de un an. Acesta este al patrulea împrumut contractat de administrația județeană din Ialomița din ultimii 15 ani.

„Avem maturitatea politică şi administrativă să utilizăm banii corect şi eficient”, a spus Marian Pavel, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Zece milioane de lei vor fi destinați pentru cofinanțarea reabilitării conacului Bolomey, dar și pentru reabilitarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Județean Slobozia. Conacul Bolomey este unul dintre cele mai frumoase conace din Bărăgan. Acesta urmează să-și deschidă porțile peste 2 ani.

Lucrările de restaurare vor fi încheiate în 2023, ridicându-se la suma de 18,7 milioane de lei. Obiectivul principal al proiectului este înscrierea locației printre atracțiile culturale și turistice. În acest fel, atractivitatea zonei se va mări, iar conacul va deveni un brand la județului Ialomița.

Conacul Bolomey urmează să fie transformat total

Antreprenorul urmează să reabiliteze complet locația prin ample lucrări de arhitectură. Se va lucra atât la interior, cât și la exterior, inclusiv prin lucrări de refacere a fundației și consolidare. După finalizarea lucrărilor, conacul Bolomey se va transforma în Centrul Cultural și Expozițional cu parcul aferent. Anexa va adăposti ateliere de restaurare.

În data de 15 martie 2021, Consiliul Județean Ialomița a dat undă verde pentru începerea lucrărilor pentru reabilitarea monumentului istoric și de arhitectură situat în localitatea Cosâmbești.

„Am semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea Conacului Bolomey, proiect ce are ca obiectiv principal înscrierea locaţiei printre atracţiile turistice şi culturale, care sa multiplice atractivitatea zonei şi transformarea conacului într-un brand al judeţului Ialomiţa”, anunţa Marian Pavel, preşedintele CJ Ialomiţa.

Structura de rezistență a conacului a fost construită în urma cu 120 de ani. După abandonul din 1982, clădirea impunătoare a avut de suferit. În momentul de față, monumentul este în pericol de prăbușire.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI