Suma lunară pe care o pierd pensionarii din România din cauza inflației. Degeaba s-a mărit punctul de pensie

de: Bișinicu Andreea
29 10. 2022

Realitate tristă pentru pensionarii din România. Persoanele în vârstă care primesc pensia minimă de la stat pierd mai mult de 10% din sumă din cauza inflației. Câți bani sunt nevoiți să dea înapoi cei aflați în etate. Ce spun autoritățile.

Câți bani pierd pensionarii pe lună, din cauza inflației

În prezent, pensia minimă pe care o primesc persoanele în vârstă din România este în valoare de 1.000 de lei, iar impactul inflației asupra veniturilor este de aproximativ 160 de lei.

În ciuda faptului că punctul de pensie a crescut, momentan, la valoarea de 1.586 de lei, acesta este, la rândul său, afectat și el de inflație.

Motivul este extrem de simplu, având în vedere faptul că, în ultimele luni, prețurile la alimente, produse, servicii și facturi utilitare au crescut alarmant de mult, cu 16%. De aici rezultă că pensionarii pierd, lună de lună, suma de 250 de lei din venitul lor total.

Citește și Apare o nouă pensie pentru români. E oficial, cine sunt cetățenii care vor beneficia

Drept fapt, în zilele următoare, coaliția de guvernare trebuie să stabilească, exact, când și cu cât va majora pensiile românilor, luând mai multe variante în calcul.

Reprezentanții Partidului Social Democrat propun o majorare a pensiilor de 11,9%, așa s-au făcut calculele, în timp ce oficialii de la Partidul Național Liberal, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, susțin că punctul de pensie ar trebui să crească cu 16% cu rata inflației.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, despre majorarea pensiilor în România

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dezbătut problema majorării pensiilor românilor, începând cu data de 1 ianuarie 2023, pe rețelele sociale.

„Ce mă deranjează azi e că unii, chiar și unii dintre partenerii noștri de coaliție, încearcă să uite adevărul. Câteodată încearcă să manipuleze prin anumite declarații acest adevăr.

Sorin Grindeanu m-a sunat și a spus mi-a spus mama să nu cumva să-l schimbăm pe Marius Budăi. Până aici s-a ajuns în momentul în care Marius Budăi a anunțat că trebuie mărite pensiile prima oară”, declara Marcel Ciolacu, recent, pe rețelele sociale.

De asemenea, liderul Partidului Social Democrat a specificat ce ar semnifica pentru buget o creștere a pensiilor cu 11%, potrivit ministerului de Finanțe.

„Ce știu eu de la ministrul Finanțelor, pentru o mărire a pensiilor cu 10 la sută, pe care eu o văd necesară, trebuie 11 miliarde de lei. Acum aud că se vorbește de 15 miliarde.

Poate că domnul prim ministru sau președintele României au mai multe informații decât mine de la ministrul Finanțelor”, a mai președintele Marcel Ciolacu