Cu siguranță ți s-a întâmplat, de mai multe ori, să primești un buchet superb de flori care nu a rezistat atât de bine precum ai fi sperat. Înafară de speciile de flori, iată ce alți factori prelungesc viața plantelor tale din vază. Sucul care le ajută să rămână proaspete pentru mai mult timp.
În primul rând, trebuie să știi faptul că buchetele de flori pe care le primești sau le cumperi singură nu trebuie puse imediat în vaza cu apă, ci trebuie desfăcute şi pregătite, mai întâi.
În ceea ce privește vaza în care le vei păstra, recipientul trebuie foarte bine curățat, pentru a evita ca florile să se degradeze repede.
Asigură-te de faptul că vaza nu are praf și nici nu conține frunze de la buchete ofilite, care să se lipească de pereții vazei.
Un truc genial pentru ca florile tale să reziste mai mult timp este să le tai codițele pe diagonală și, apoi, să torni o linguriță de zahăr în apa florilor, pentru ca plantele să se mențină proaspete pentru câteva zile în plus.
Apa florilor trebuie schimbată o dată la două zile, iar florile trebuie ținute la temperatura camerei, nu în vreun colț întunecat de-al locuinței.
De asemenea, un alt sfat ideal oferit de florărese este să adaugi câteva picături de zeamă de lămâie sau oţet în apa florilor. În acest fel, pH-ul din apă va scădea, iar florile vor rămâne proaspete.
Citește și Florile nemuritoare care sunt perfecte pentru casa ta. Le ai și tu?
Nu uita să ții vaza cu flori departe de masa unde ții fructiera cu mere sau banane, pentru că aceste alimente emană etilena, ce grăbește ofilirea florilor.
„Regula de bază spune că nu vom pune buchetul cu totul în vază. Îl vom desface şi vom aranja floare cu floare după ce am fasonat fiecare fir. De ce e important?
Pentru că în buchet florile sunt strânse, aerul nu circulă printre ele şi se ofilesc rapid. În plus, fiind foarte strânse, apa e împiedicată să circule aşa cum trebuie.
După ce am desfăcut buchetul trebuie să pregătim firele de flori. Trebuie scurtate cu 2-3 cm. Tăietura se face sub jet de apă, dintr-o singură mişcare, fără să zdrobim tija pentru că altfel riscăm să distugem vasele prin care floarea se alimentează.
Folosiţi o foarfecă foarte bine ascuţită şi curată. Tăietura se face în unghi de 45 de grade, astfel încât suprafaţa pe unde planta se hrăneşte să fie mai mare. După ce le-am scurtat tijele, va trebui să îndepărtăm frunzele bazale astfel încât nicio frunză să nu stea în apă.
Dacă nu vom face acest lucru frunzele putrezesc şi, pe lângă mirosul foarte urât pe care îl degajă, alterează apa, iar florile se ofilesc rapid.”, spun specialiștii, conform Jurnalul.
Citește și De ce să nu mai ții florile lângă fructe. Greșeala pe care o fac mulți români