SUA, aproape de război cu China? Cum va fi România afectată, informații de ultimă oră

de: Cojocaru Cristian
25 01. 2021

Se pare că relațiile dintre Statele Unite și China sunt din ce în ce mai tensionate. Cu toate acestea, ce legătură are România în acest conflict. Ce părere au analiștii români despre această situație?

SUA, aproape de război cu China? Cum va fi România afectată

Potrivit analistului financiar Adrian Mitroi, România (prinsă în competiția dintre SUA și China) ar trebui să fie un exemplu în ceea ce privește relația piețelor.

”Pentru noi contează să ne facem datoria, să fim exemplari în ceea ce priveşte relația cu piețele. Cred că vom avea mai degrabă beneficii din această bătălie de competitivitate politică, economică, comercială, monetară.

În primul rând o să vedem un dolar slab, ceea ce nu este un lucru rău pentru noi. În al doilea rând o să vedem un interes pentru piețe emergente, în continuare”, susține analistul financiar Adrian Mitroi.

Relația dintre Casa Albă și Beijing este incertă

Analiștii politici din România sunt susțin că, deși relația dintre Washington și Beijing este incertă, lucrurile o să meargă mai bine pentru români.

”Mă aștept ca lucrurile să meargă mult mai bine, cu atât mai mult cu cât politica externă este o competenţă a președintelui. Prim-ministrul lasă președintele să impună principalele țeluri și probabil că în relația cu China ne vom plia cu totul pe politica Uniunii Europene și a Statelor Unite”, susține Cristian Pârvulescu, analist politic, potrivit alephnews.ro.

Decizie incredibilă a Chinei

Autoritățile din China au adoptat o lege care permite gărzii de coastă chineze să deschidă focul asupra navelor străine din apele din apropierea țărmurilor Chinei.

Japonia și China au dispute mai vechi în ceea ce privește suveranitatea maritimă în Marea Chinei de Est. Totodată, chinezii sun în aceeași situație cu mai multe state din estul Asiei, în Marea Chinei de Sud. Astfel, chinezii au trimis garda de coastă să alunge vasele pescarilor din alte țări din zonele pe care China le revendică.

De ce au luat chinezii această decizie

Conform primului articol din noul proiect de lege, decizia a fost luată pentru ca Republica Populară Chineză să își apere suveranitatea, securitatea și drepturile în privința apelor din apropierea țărmurilor Chinei.

Legea vine după șapte ani de când China a fuzionat mai multe agenții din domeniul maritim pentru a crea un birou al pazei de coastă. În urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, biroul a intrat sub comanda Poliției Armate a Poporului, devenind astfel o ramură a forțelor armate chineze.