Studiul Oxford răstoarnă tot ce se știa până acum: ‘Cazurile au explodat după introducerea măștilor. Nu ajutau nici la gripă’

de: Alex Cazacu
07 12. 2020

Potrivit statisticilor, cazurile de COVID-19 au explodat după introducerea obligativității măștilor. Centrul pentru medicină al Universității Oxford spune că măștile nu aveau efect nici în întreruperea gripei sezoniere.

Cazurile au explodat după introducerea măștilor

Potrivit datelor extinse din Europa și SUA, purtarea măștilor de protecție nu aduce o reducere a infecțiilor cu noul COVID-19, . Mai mult, dinamica s-a accelerat la introducerea obligativității acestora în mai multe țări. În mai multe cazuri corelarea este chiar inversă, iar baza științifică la nivel sociologic indică inutilitatea măștii.

După ce măștile de protecție au fost introduse obligatoriu, în România, oamenii se comportă ca și când mediul înconjurător ar fi contaminat. Adusă din alte state, practica impusă de autorități este deja perpetuată de luni de zile, timp în care cazurile raportate de infectări cu noul coronavirus au crescut în loc să scadă.

Efectul măștilor de protecție

Mai exact, suntem doar unul dintre cazurile care arată că purtatul măștilor de protecție nu are efect asupra situației epidemiologice. Potrivit statisticilor, de multe ori cazurile de COVID-19 au proliferat abia de la introducerea obligativității.

Totodată, înăsprirea cadrului în care acestea sunt purtate a fost adesea în corelație inversă cu datele privind infectările. Conform datelor oferite de The Federalist din SUA, atât în Europa, cât și America de Nord, măștile nu au prevenit cu nimic explozia raportărilor în statisticile noului coronavirus.

Ajută sau nu masca de protecție?

Potrivit articolului care surprinde evoluția dinamicii cazurilor la milionul de locuitori în mai multe țări arată că masca de protecție nu și-a îndeplinit scopul pentru care a fost promovată. Aceasta reprezintă doar un artefact al perioadei de panică de la începutul pandemiei, dar și un impediment pentru întoarcerea societății la normal.

Spre exemplu, în Germania, purtarea măștii de protecție la scară largă a fost introdusă la sfârșitul lunii aprilie, când numărul cazurilor de COVID-19 active erau deja în scădere, însă nu a oprit cu nimic creșterea pe noi vârfuri către toamnă, așa cum se vede pe graficul atașat.

Potrivit The Federalist, ”măștile de protecție dezumanizează și, în mod ironic, servesc drept principală formă de a ne face să ne reamintim că ar trebui să ne fie frică”. Mai mult acesta subliniază că la trecerea verii efectul obligativității, inclusiv la exterior, a fost mic asupra dinamicii de cazuri și în Spania, deși țara are raportată una dintre cele mai bune rate de conformare din Europa, scrie Profit.ro.