Studiul dietei gladiatorilor care spulberă ce știi despre alimentație sănătoasă și proteine
Gladiatorii romani erau considerați cei mai puternici și mai sănătoși oameni ai epocii lor, iar un nou studiu scoate la iveală dieta lor de la momentul respectiv.
Toată viața ai fost învățat că, pentru a trăi o viață sănătoasă de sportiv puternic, ai nevoie să mănânci carne. Nu ai din ce să obții proteinele și energia atât de relevante pentru un om care participă la competiții de forță. Realitatea se pare însă că este un pic mai complicată decât atât, mai ales dacă luăm ca referință condițiile de trai ale gladiatorilor din antichitate.
Un studiu recent publicat de Universitatea Medicală din Viena a confirmat faptul că gladiatorii se bucurau de o dietă vegetariană. Deși existau și excepții de la regulă, majoritatea nu consumau carne. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii după ce au studiat oasele găsite într-un cimitir în care luptătorii erau incinerați.
Dieta gladiatorilor români era formată în principal din grâne și, într-un mod cât se poate de clar, nu includea carne. De asemenea, consumat o băutură care era formată în principal din cenușa unor plante carbonizate. Băutura cu pricina se pare că era folosită ca un supliment alimetar pentru a facilita recuperarea după rănile suferite în timpul bătăliilor.
Fabian Kanz de la Universitatea Medicală din Viena este încrezător că repsectivul supliment pe bază de plante era vital pentru îmbunătățirea mesei musculare și întărirea oaselor, după sesiuni intense de antrenament și lupte fizice în arenă. Echivalentul în zilele noastre ar fi pastilele de calciu și magneziu pe care le iei după ce obosești.
Concluzia fără echivoc referitoare la dieta gladiatorilor a fost trasă după ce s-a observat un nivel semnificativ de stronțiu în oasele lor. Groapa comună în care au fost găsite rămășițele de gladiatori a fost descoperită în 2014 în localitatea Ephesus, un oraș turcesc care a fost la un moment dat sub conducerea imperiului roman. Acolo au fost descoperite 22 de gladiatori care au murit în urmă cu 1800 de ani. Din 22, doar doi au avut semne clare că ar fi consumat proteine animale și lactate.