Streinu Cercel, despre controversatul document “Vacanța Mare”, care i-a adus demiterea. “Gândesc ce vreau”
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a povestit de ce și-a numit „Vacanța Mare” planul controversat cu privire la măsurile radicale ce ar trebui luate pentru combatarea epidemiei de COVID-19. De asemenea, medicul a explicat și de ce a inclus măsuri economice, deși nu are trebă cu domeniul economic.
Streinu Cercel, despre controversatul document “Vacanța Mare”, care i-a adus demiterea. “Gândesc ce vreau”
Adrian Streinu Cercel a explicat de ce şi-a numit proiectul de combatere a epidemiei de coronavirus „Vacanţa Mare”, plan pentru care a fost demis de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății. De asemenea, planul conţinea şi măsuri economice.
„Foarte simplu, pentru că vacanța mare are o conotație în mintea omului, înseamnă opt săptămâni de vacanță, cel puțin așa erau pe vremea mea. Acum nu mai știu câte săptămâni de vacanță sunt în vacanța mare. Dar opt săptămâni reprezintă un interval de timp în care o serie de acțiuni de prevenire a îmbolnăvirilor se pot lua cu foarte mare succes”, a spus Adrian Streinu-Cercel la Digi24.
De ce conţinea planul controversat măsuri economice
Medicul a explicat de ce planul de combatere a epidemiei de coronavirus conţinea şi măsuri economice. „Dacă vă uitați și pe documentele OMS, la punctul 4, sprijinul social și economic pentru atenuarea efectelor dezastruoase asupra persoanelor, familiilor și comunităților. Eu am venit cu un sistem de stop joc și am stat să mă gândesc, nefiind economist pot să gândesc ce vreau. Și-am zis, cum s-ar putea face chestia asta?”
Păi, ca să-i dai omului posibilitatea să intre în această perioadă de vacanță mare trebuie să-i asiguri confortul existenței lui, corect? Și-atunci, cum pot să fac eu, statul, lucrul ăsta pe acest interval de timp? Îl scutesc de taxe, dacă are nevoie de mâncare îi asigur mâncare, nu-l pun să plăteasc curentul, apa și întreținerea pentru că intervine statul cu sistemului de protecție, după care toată lumea își reintră în joc, începe serviciul, pleacă de la zero. Ai plecat cu 5 lei în cont, pleacă tot cu 5 lei în cont. Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”, a mai spus managerului Institutului Matei Balș.
De unde ar fi venit banii necesari desfăşurării planului controversat
Medicul a explicat că toți acești bani ar fi venit din cotizațiilor cetățenilor. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, pe 23 aprilie, a anunțat că l-a demis pe medicul Adrian Streinu Cercel de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății.
În locul său a fost numită Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. Motivul demiterii a fost un proiect care propune izolarea la domiciliu a persoanelor de peste 65 de ani pentru trei luni și chiar despărțirea obligatorie a bătrânilor de familiile lor.