Ştiai că există o a doua Românie pe hartă? Secretele regiunii în care locuiesc morlacii
Pe harta globului pământesc, mai există o Românie. Da, ai citit foarte bine. Aici locuiesc morlacii, cunoscuți ca fiind și vlahi sau rumâni. Vorbesc o limbă asemănătoare nativei noastre, care se folosea însă în jurul anilor 1.200, potrivit cercetătorilor. Cum arată regiunea. Foto
Locul de pe hartă unde se află a doua Românie
În această mare lume, mai există o Românie. Doar că nu este o țară sau un stat, ci o mică regiune rămasă mărturie a prezenței neolatine a valahilor în zonă. Se află în Bosnia, chiar între capitala Sarajevo și Belgrad, după cum se poate observa și pe harta încărcată în galeria foto a acestui material.
Când urmezi drumul de la Sarajevo la Belgrad, treci printr-o zonă muntoasă. Chiar după cheile râului Mojalka, care n-au cum să nu îți fure privirea, la capătul lor se deschide un lanț de munți de înălțime medie. Sunt similari Apusenilor și poartă aceeași denumire ca a regiunii – Românija.
Te-ar putea interesa și: Ce a construit Regele Carol I, în România. Clădirile istorice pe lângă care ai trecut de multe ori fără să ştii
Morlacii sau rumânii vorbesc nativa anilor 1.200
Cel mai înalt vârf din Munții Românija este Veliko Lupoglav. Altitudinea sa a fost măsurată undeva la 1.600 de metri. Pe acești munți se plimbă sute de turme de oi, supravegheate de locuitorii din zonă, care în mare parte sunt, de fapt, ciobani. Stau aici, printre brazi, în inima Dinaricilor.
Acești ciobani, sau locuitorii zonei Românija din Bosnia, sunt cunoscuți ca fiind morlaci, vlahi sau rumâni. Ei vorbesc, potrivit cercetătorilor, o limbă asemănătoare celei care se vorbea pe teritoriul țării noastre în jurul anilor 1.200.
Pedeapsă cu 10 ani de închisoare, dacă se vorbea despre legătura cu România
În regiunea amintită, primul lucru care îți sare în ochi imediat ce dai de urmă de om este un han, denumit Rumanski Bar. Poți să îl vezi și în galeria foto a acestui articol. În proximitatea lui se află un panou pe care scrie în limba engleză: „Welcome to Romanija!”.
Te oprești și parcă nu-ți vine să crezi. E real – mai există o altă Românie pe hartă? Da! Locuitorii zonei nu au avut voie, până de curând, să spună că ar avea vreo legătură cu România. Pentru acest lucru erai pedepsit cu până la 10 ani de închisoare. Lucrurile s-au schimbat însă, după 1990.
Te-ar putea interesa și: Singura insulă locuită din România. Este unică, te simți ca în Italia dacă ajungi aici
Ce fel de haine poartă locuitorii din Romanija
Morlacilor li se spunea că Romanija și România nu au nimic în comun, însă regiunea este dovada vie a prezenței neolatine a valahilor în zonă. Astăzi, localnicii sunt mândri că vorbesc limba română, spun că iubesc România și că o vizitează destul de des.
Hainele pe care le poartă locuitorii din Romanija sunt asemănătoare cu cele ale moților. În regiune a fost deschis chiar și un club de fotbal, denumit FC Romanija.