Ce este steaua neutronică și cum ne face ea mai bogați, pe Terra

de: Claudiu Surmei
14 05. 2019

Oamenii de știință au descoperit că o coliziune dintre două stele neutronice, care s-a produs cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă, a aruncat în spațiu mare parte dintre elementele care erau mai grele decât fierul, cum ar fi metalele prețioase.

Imre Bartos, astrofizician al Universităţii din Florida, şi Szabolca Marka, de la Universitatea Columbia din New York, au publicat rezultatele studiului din care reiese că în urma acestei supernove au ajuns în sistemul solar 70% din atomii de curiu, 40% din atomii de plutoniu și metale prețioase (aur, platină).

Cercetătorii susțin că atunci când oamenii poartă bijuterii din aur sau platină, de fapt poartă urme ale supernovelor în care s-au format aceste metale, iar apoi au fost aruncate în spațiu. Altfel spus, purtăm bijuterii astăzi pentru că la un moment dat s-a produs o coliziune între 2 stele neutronice cu multe milioane de ani în urmă.

Stelele neutronice au aruncat metale prețioase pe Terra

Descoperirea cercetătorilor ne arată că marile puteri ale lumii de astăzi nu ar fi avut rezervele de aur considerabile pe care le au dacă nu ar fi existat aceste supernove. De asemenea, Terra ar fi fost mult mai săracă în metale prețioase, dar și în multe alte elemente care se regăsesc acum în pământ în urma supernovelor.

Studiul efectuat de Imre Bartos și Szabolca Marka mai arată că mare parte din elementele grele din sistemul nostru solar sunt rezultatul stelelor neutronice care s-au ciocnit și au explodat. Cei doi oameni de știință au analizat izotopii descoperiţi într-un meteorit și ulterior i-au comparat cu o serie de simulări ale evoluţiei Universului în perioade diferite de timp.

„Meteoritul conţine izotopi radiocativi produşi de coliziunea stelelor neutronice”, au anunțat cei doi cercetători.

O stea neutronică tipică are o masă între 1,35 și 2,1 mase solare, cu o rază de aproximativ 12 km dacă se utilizează ecuația de stare Akmal-Pandharipande-Ravenhall.