Statuia lui Mihai Viteazul, subiect de râcă între județe: de ce a fost dată jos

de: Puiu Alexandru
20 05. 2019

Statuia lui Mihai Viteazul din centrul municipiului Oradea a fost un monument istoric important, până când a fost înlocuită în urmă cu câteva zile cu altă statuie.

Din motive greu de înțeles, statuia lui Mihai Viteazul din centrul orașului Oradea a fost dată jos de pe soclul din piața centrală. Aceasta a fost înlocuită cu statuia Regelui Ferdinand. Printre cei nemulțumiți de această decizie se află primarul Craiovei. Mihail Genoiu speră să intre cât mai repede în posesia statuii lui Mihai pentru a o pune la loc de cinste, în orașul pe care îl conduce.

După ce a fost dată jos de pe piedestal, statuia lui Mihai a intrat în posesia Asociației Mihai Viteazul. Dacă membrii organizației sunt de acord, primarul Craiovei le va propune instalarea statuii într-o locație centrală, stabilită de comun acord.

„În timp ce Craiova îl omagiază pe Mihai Viteazul, întâiul unificator al Ţărilor Române, într-un alt oraş din ţară statuia acestuia este dată jos pentru a face loc alteia, lucru care mă întristează profund. Motiv pentru care am luat decizia de a contacta proprietarii acestei statui, Asociaţia Mihai Viteazul din oraşul respectiv, pentru a le propune strămutarea acesteia la Craiova, într-o locaţie centrală stabilită de comun acord”, a scris Genoiu, duminică, pe Facebook.

Anunțul edilului a fost făcut în contextul în care, tocmai în weekendul care s-a încheiat, Craiova a celebrat a VII-a ediție a Zilelor Mihai Viteazul. Evenimentul anual include spectacole de muzică și teatru, ateliere, expoziții de arme, jonglezii, meșteșuguri medievale și nu numai. Conform AGERPRES, aproximativ 100 de persoane îmbrăcați în costume de epocă – artişti invitaţi, actori, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din oraş, tineri, studenţi – s-au aflat sâmbătă seara în Piaţa „Mihai Viteazul” din centrul Craiovei, acompaniaţi de instrumentişti, jongleuri și animatori.

„În acest weekend, Craiova a devenit o aşezare medievală. Craiova îl serbează pe Mihai Viteazul, voievodul care a transformat Cetatea Băniei într-unul din cele mai înfloritoare oraşe, al doilea centru politic şi militar al Ţării Româneşti. Soldaţi îmbrăcaţi în costume de luptă, domniţe, jupâni, cavaleri sau prinţese, cu toţii au fost prezenţi în centrul vechi al oraşului pentru a prezenta tuturor vizitatorilor vremurile de odinioară”, a concluzionat primarul Craiovei în postarea sa de pe Facebook.