Staţiunea montană din România care renaşte. Era considerată o perlă a regiunii, locul este unic în Europa
Luna februarie este încă o lună de iarnă, iar dacă te gândești să fugi undeva, avem noi locul ideal. Din ciclul articolelor ”Turist prin țara mea!”, îți propunem staţiunea montană din România care renaşte, fiind considerată o perlă a regiunii. Așadar, citește mai departe și află despre locul unic în Europa.
”Turist prin țara mea!”, spre staţiunea montană din România care renaşte
Nu știm dacă îți plac drumurile lungi, așa că, înainte de a porni la drum, avem o avertizare. Locul spre care ne îndreptăm este departe, iar drumul spre staţiunea montană din România care renaşte este unul de cel puțin 6 ore și jumătate. Așa că, te invităm să te înarmezi cu răbdare și să pornim la drum. Distanța de la București până la destinația noastră este de 513 kilometri și, așa cum spuneam, vom avea de mers aproximativ 6 ore și jumătate.
Dacă ai mai mers spre Sibiu, deja știi cum este traseul, așa că nu ar trebui să fie o surpriză, mai ales că o bună bucată de drum o vei face pe deja celebra Autostradă a Sibiului. Locul despre care vorbim are o primă atestare în jurul anului 1597, și se află în zona de vest a Transilvaniei, mai exact în județul Arad. Localitatea nu este una mare, iar conform Referendumului de acum trei ani, aici locuiesc astăzi doar 548 de suflete. Dacă te-am făcut curios, citește mai departe și află care este staţiunea montană din România care renaşte.
Stațiunea Moneasa, o perlă a regiunii
Stațiunea este situată în comuna arădeană cu același nume, la poalele spetaculoșilor Minți Codru-Moma, la o altitudine de doar 280 de metri. Cum spuneam, de la București distanțșa este de 513 km, dar de la Arad de numai 102 km. Puțini sunt cei care știu că stațiunea este una balneoclimaterică, împrejmuită de munți cu culmi calcaroase, încjurate de păduri aproape sălbatice și verzi.
Cunoscută în regiune și sub numele de Perla Apusenilor, staţiunea montană din România care renaşte din propria-i cenușă, a avut parte de u număr important de turiști în această perioadă de iarnă, conform operatorilor turistici de aici. Autoritățile locale și județene spun că fac toate eforturile de a promova locația, având în vedere că s-au făcut investiții importante.
„Unul dintre cele mai importante motive pentru depopularea stațiunii a fost considerat, de Primăria din Moneasa, accesul îngreunat de la Arad, pe un drum județean care necesita reparații.
Consiliul Județean Arad a accesat însă fonduri europene și a modernizat tot drumul, nu pe o rută, ci chiar pe două, înspre stațiune. Arad-Horia-Șiria-Pâncota și, de aici mai departe, fie spre Ineu, fie spre Buteni, drumul județean este, astăzi, într-o stare foarte bună, ca în palmă, s-ar zice“, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Arădenii se laudă cu locul unic în Europa
Recunoscută pentru izvoarele sale balenoclimaterice, stațiunea Moneasa poate oferi turiștilor o gamă variată de servicii de tratament balneo, de la băi termale, electroterapie, kinetoterapie, tratamente de relaxare şi, cel mai important, aerul curat din staţiune. Pentru cei interesați, mai trebuie spus că în staţiunea montană din România vor găsi bazine termale în aer liber, plaje, pârtii de schi, precum și instalații pentru băi calde cu ape minerale.
Vezi și: Singura insulă locuită din România. Este un loc rupt din poveşti, sigur nu ştiai de el
Pe lângă serviciile de acest tip, aici vor mai putea face și drumeții, având în vedere că au ce vizita. Astfel că, pot merge la Cascaada Boroaia, pot vizita o carieră veche de marmură, sau o rzevație naturală. Tot aici există și o peșteră, cunoscută sub numele de ”Peștera Liliecilor”, sau mai pot merge pe platoul carstic ”Tinoasa”.
Concluzie
Așa cum am mai tot spus, România încă mai are locuri de văzut, admirat și vizitat, așa cum este și stațiunea Moneasa, din județul Arad. Așa că, dacă te-am făcut curios, poți face și tu o vizită în staţiunea montană din România care renaşte.