Staţiunea din România în care Marea Neagră a devenit roşie. Fenomenul care a speriat localnicii
Fenomenul care a speriat românii miercuri, 26 aprilie. Imaginile au devenit virale pe internet. Vezi în rândurile de mai jos care este staţiunea din România în care Marea Neagră a devenit roşie. Care sunt explicațiile specialiștilor. FOTO
Staţiunea din România în care Marea Neagră a devenit roşie
Un fenomen neobișnuit a avut loc miercuri, 26 aprilie, într-o stațiune de pe litoral. Localnicii au observat că apa Mării Negre și-a schimbat culoarea, căpătând o nuanță roșiatică, după cum se poate observa și în imaginile încărcate în galeria FOTO a acestui articol. Fotografiile au fost realizate de o româncă.
Florentina Marin este numele femeii care a surprins fenomenul și l-a făcut public pe unul dintre conturile sale de pe platformele sociale. În timp ce își ducea copiii la grădiniță, în primele ore ale zilei de miercuri, localnica a observat că apa din stațiunea Olimp devenise roșie.
„Marea Neagră, azi”, este mesajul notat în dreptul fotografiilor ce pot fi vizualizate în galeria FOTO.
Localnicii s-au speriat când au văzut nuanța apei înroșite. De regulă, un astfel de fenomen are loc în sezonul estival, când algele înfloresc. Practic, acestea cresc rapid și excesiv, din cauza temperaturilor calde, a nutrienților și nu numai, unele specii producând pigmenți care pot să ofere apei culoarea roșiatică. Însă nu aceasta este explicația în cazul de față, spun experții.
Ce explicații aduc specialiștii pentru fenomenul din Olimp
Specialiștii care au remarcat fenomenul din stațiunea Olimp sunt de părere că înflorirea algelor reprezintă o cauză puțin probabilă în situația dată, iar asta pentru că temperatura apei din Marea Neagră este încă scăzută. Aceștia spun, însă, că vor reveni cu mai multe detalii în viitorul apropiat, după ce vor analiza cazul mai îndeaproape.
„Culoarea roșiatică a valurilor la Olimp a apei mării se datorează probabil unor particule în suspensie din ridicarea unor sedimente marine. E un fenomen natural, lut, argilă, oxid de fier, siliciu, nimic periculos nici pentru noi, nici pentru vietățile marine.
Fenomenele acestea s-au mai întâlnit în sudul Crimeei, Sevastopol și nu numai. Temperatura mării este în continuare scăzută 10-12 grade și nu ne putem gândi la o explozie de alge de culoare roșiatică, este nevoie de o temperatură mai mare. Oamenii de specialitate vor veni în zilele următoare cu mai multe detalii”, a explicat biologul Adrian Bâlbă, într-o intervenție pentru Observator News.
Te-ar putea interesa și: Descoperire istorică în Marea Roșie. Experții în științe marine sunt uluiți total de ce era în apă
Trebuie precizat că motivul pentru care apa mării, în general, își schimbă culoarea poate să varieze, în funcție de circumstanțele și condițiile specifice mediului cu pricina, la un moment dat în timp. Poate fi vorba despre un eveniment natural și temporar sau, în alte cazuri, despre poluare.