Staţiunea din România care a prins viaţă înainte de Paşte. Era o perlă a regiunii pe vremea lui Ceauşescu. Foto

de: Ștefan R. Apostol
12 04. 2023

Staţiunea din România care a prins viaţa înainte de Paşte! Am revenit la acele materiale din ciclul „Turist prin țara mea!” și vă propunem astăzi să vorbim de staţiunea din România care a prins viaţă înainte de Paşte. Mulți români își aduc aminte că era o perlă a regiunii pe vremea lui Ceauşescu.

„Turist prin țara mea!” în sud-vestul României

România, din fericire pentru locuitorii săi, încă mai are zone în care turismul poate deveni un segment important de venituri pentru cei care locuiesc aici.

Azi, în ciclul „Turist prin țara mea!”, vorbim de stațiunile din sud-vestul României, printre care putem aminti de Sud-Vest Băile Govora, Băile Olănesti, Căciulata, Călimăneşti, Ocnele Mari, Ponoarele, Rânca, Săcel și Voineasa.

Printre cele enumerate anterior se regăsește și staţiunea din România care a prins viaţă înainte de Paşte, o perlă a regiunii pe vremea lui Ceauşescu, care pentru o lungă perioadă de timp a intrat într-un con de umbră și, în cele din urmă, de degradare.

Vezi și: Locul din România în care o casă costă 500 de euro. Peisajul e superb, satul are mare potenţial turistic

Pentru cei care poate nu știu, stațiunea Călimănești-Căciulata, staţiunea din România care a prins viaţă înainte de Paşte., se află aproape de Călimănești, fiind un oraș în județul Vâlcea, în regiunea istorică Oltenia, la capătul sudic al văii râului Olt care traversează Carpații Meridionali. Aici turistul avid de istorie va da peste Biserica Sfânta Treime a Mănăstirii Cozia, din secolul al XIV-lea.

Călimănești-Căciulata, staţiunea din România care a prins viaţa înainte de Paşte

Dacă înainte de 1989, Călimănești-Căciulata era considerată o adevărată perlă a zonei, după Revoluția din decembrie, din motive neînțelese, avea să intre într-un con de umbră și de degradare a străzilor, clădirilor, asta însemnând de fapt dispariția turiștilor din această stațiune.

Dar, în ultimii ani, primăria din Călimănești a reușit prin proiectele inițiate să atragă fonduri care au fost folosite la reabilitarea stațiunii, iar astăzi asistăm la apariția a noi magazine, iar străzile, trotuarele sunt refăcute. La fel se prezintă în aceste zile și hotelurile din stațiune, care arată bine.

Vezi și: Satul conacelor, un loc unic în România. E o adevărată comoară, puţini au habar de acest loc mirific

Mai avem puțin până la Marea Sărbătoare Creștină, Învierea Domnului, iar mulți turiști au ales să-și petreacă minivacanța de Paște în staţiunea din România care a prins viaţă. Informațiile din teren spun că în aceste zile restaurantele sunt animate până seara și străzile sunt pline de turiștii care au ales să petreacă Sfintele Paște aici.

Reabilitarea unor situri arheologice

Actuala administrație locală, condusă de primarul dr. Florinel Constantinescu, a reușit să atragă fonduri importante care au ajutat la reabilitarea perlei Oltului, așa cum era cunoscută încă de pe vremea lui Ceaușescu.

În aceeași măsură, fondurile atrase au fost folosite și la reabilitarea unor situri arheologice importante, precum Castru Roman Arutela, unde s-au alocat prin PNRR fonduri nerambursabile în valoarea totală de 12 milioane de lei:

„Primarul orașului Călimănești, dr. Florinel Constantinescu, a semnat miercuri, 19 octombrie 2022, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, contractul de finanțare pentru proiectul REABILITARE CASTRU ROMAN ARUTELA ȘI AMENAJAREA DE SPAȚII MULTIFUNCȚIONALE, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Investiția l1 Promovarea celor 12 rute turistice/culturale.

Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni. Valoarea totală a proiectului este de 12.402,922 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată prin PNNR – 10.444,858 lei și 1,935,454 lei de la bugetul de stat (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), reprezentând valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile.”, se arată în comunicatul primăriei Călimănești.

Vezi și: Locul vechi de 7.000 de ani din România de o frumusețe ireală. Aici ți se împlinesc toate dorințele

Comorile acestui loc, staţiunea din România care a prins viaţa înainte de Paşte, sunt cunoscute încă din anii de tristă amintire, fiind vorba de complexurile balneare, cunoscute sub numele de Aleea de cură balneară, cu o vechime de aproape un secol.

Astăzi, Călimănești-Căciulata este cunoscută ca fabrica de sănătate, iar tratamentele de aici sunt axate în ultimii ani pe cele de recuperare post-covid, iar asta a adus un grad de cel puțin 98% ocupare în perioada verii.

În afară de hotelurile și restaurantele pline până la refuz în aceste zile, turiștii au acum posibilitatea de a se plimba cu vaporașul, lucru care în trecut nu se putea,