Proiectul de OUG prin care statul vrea să profite de economiile copiilor

de: Andreea Cuzub
23 10. 2018

Guvernul a inițiat un proiect de ordonanță prin care îi încurajează pe copii să-și deschidă conturi de economii, iar banii să nu-i folosească până nu împlinesc 18 ani.

Programul guvernamental este numit gROwth. Prin intermediul acestuia, Trezoreria Statului va deschide conturi copiilor, iar banii strânși vor putea fi scoși doar în momentul în care împlinesc 18 ani.

Statul este dispus să le ofere 600 de lei anual, cu condiția ca în cont să fie depuși peste 1.200 de lei anual. Dobânda percepută pentru un astfel de depozit este de 3% pe an. Cu alte cuvinte, statul ar putea să folosească banii copiilor până ce aceștia împlinesc 18 ani.

Trebuie menționat faptul că titularul contului poate să fie orice copil care este cetățean român. De asemenea, acesta poate avea sub 18 ani și nu are nevoie de cerere din partea părinților pentru a-și deschide contul. Acesta va fi deschis pe numele copilului la unitățile Trezoreriilor Statului.

Sumele depuse anual în cont nu trebuie să depășească plafonul maxim anual de 100.000 de euro, iar banii pot fi retrași mai devreme doar în cazul unor cheltuieli de sănătate care îi amenință viața copilului. Copiii pot începe să depună bani din decembrie 2018.

„Se aprobă Programul guvernamental gROwth – Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit. Titularul contului poate fi orice copil care este cetățean român și are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora”, se arată în document.