Stare de urgență în România. Ce măsuri iau oficial autoritățile. Toți cetățenii trebuie să țină cont de asta

de: Redacția
15 03. 2020

Care sunt măsurile luate de autorități, odată cu venirea stării de urgență? Traian Berbeceanu a făcut anunțul oficial pe pagina sa de socializare, în legătură cu reglementările noii situații din România.

Stare de urgență în România. Ce măsuri iau oficial autoritățile?

UPDATE: Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a dat explicații la Digi24 despre instituirea stării de urgență. În special a medicamentelor și a materialelor sanitare. Potrivit declarației, starea de urgență nu va cădea brusc, ci se va adapta la evoluția situației. Astfel, stocurile în spitale vor fi actualizate, dar se vor păstra însă aceleași măsuri pentru izolare. Nu este cazul să golim magazinele, mai ales să ne ducem în locurile aglomerate. Acesta a mai explicat că este recomandat să avem în casă un antitermic și un antiinflamator. Anunțul a fost făcut la depunerea jurământului, în cadrul noului guvern condus de Ludovic Orban. Totodată, guvernul a fost investit sâmbătă de Parlament, prin procedura urgentă.

„Privind starea de urgență de luni o folosim strict pentru a ușura achiziția de medicamente și materiale sanitare, pentru ca perioada lungă de achiziție să dispară, să se poată face achiziții directe, stocurile pentru spitale vor fi actualizate.
Păstrăm aceleași precauții, aceeași atenție pentru izolare. Poate fiecare dintre noi când am văzut decretarea stării de urgență ne-am dus la dicționar sau la Constituție, dar nu toate măsurile de acolo trebuie impuse”, a declarat acesta la digi24.ro

UPDATE: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a reacționat pe pagina sa de socializare, ca urmare la panica instalată după anunțul președintelui. Conform spuselor lui, starea de urgență are rolul de a ajuta, nu de a creea panică și a profita de gesturile cetățenilor. Așadar „nu trebuie speculat și nici politizat”.

”În urma anunțului domnului Președinte despre declararea stării de urgenta, au început speculațiile, mesajele de panica și mai ales mesajele care pot determina un anumit comportament al populației. Au apărut afirmații în mass media cum ca alimentele vor fi raționalizate sau ca circulația va fi închisă … etc. Au apărut filmări regizate de persoane care iau situația în gluma arătând cum fuge un individ îmbrăcat în alb după un alt individ insinuând ca situația este scăpată de sub control. (…) Mass media, cei care postează pe rețelele de socializare și fiecare dintre noi ca cetățeni responsabili va trebui sa adoptam o atitudine civica responsabila. Declararea stării de urgenta este menita sa ajute, sa sprijine și în nici un caz sa creeze probleme. Acest subiect nu trebuie speculat și nici politizat. Este nevoie sa fim solidari și sa avem încredere unii în ceilalți. Sper ca atitudinea tuturor sa fie în ton cu cea din mesajul atașat.”, a scris secretarul de stat, ieri pe pagina sa de Facebook.

UPDATE: Potrivit declarațiilor Ministrului Marcel Vela, s-a lucrat non-stop în ultimele zile pentru a lua cele mai bune decizii în România. Conform legii, aplicarea stării de urgență schimbă modul de viață. Este momentul în care trebuie să fim toleranți, uniți, dar să și ajutăm după puteri. Măsurile sunt luate cu sprijinul autorităților. De asemenea, se recomandă să limităm contactul pe cât de mult putem cu alte persoane, să nu contribuim la propagarea mesajelor de panică, și să ne autoizolăm pe cât de mult putem. Potrivit lui, situația este încă sub control. Totodată, s-au limitat și întâlnirile publice, dar și târgurile de mașini, până la data de 31 martie.

Traian Berbeceanu a făcut un anunț pe pagina sa de socializare, acesta este totodată și șeful de cabinet a Ministrului de Interne, Marcel Vela. Potrivit spuselor lui, starea de urgență are ca scop salvarea populației de la noua pandemie. Știrile false și interpretările rău intenționate, nu ajută deloc la prevenirea epidemiei. Alimentele vor fi în continuare în stocuri, nu vor fi raționalizate. Starea de urgență nu va putea nicidecum să genereze abuzuri de către autorități, așa cum se spune în știrile false. Țara de astfel, nu va fi blocată.

Cetățenii sunt rugați să se informeze din știrile corecte, oficiale, nu din cele care creează panică, fără a avea argumente concrete. Totodată, populația trebuie să aibă încredere în mesajele, indicațiile, solicitările și recomandările autorităților, pentru a putea cu toții să prevenim infecția cu noul virus.

Stare de urgență în România. Ce măsuri iau oficial autoritățile. Toți cetățenii trebuie să țină cont de asta