Stare de Alertă în România, pentru încă 30 de zile. Decizia categorică a Guvernului
Guvernul a luat o decizie categorică: starea de alertă se prelungeşte în România pentru încă 30 de zile. Ce se va întâmpla de pe 16 septembrie?!
Stare de Alertă în România, prelungită încă 30 de zile
Prelungirea stării de alertă nu s-a putut vota joi din cauza lipsei avizului Consiliului Legislativ, motiv pentru care, astăzi, 14 septembrie, s-a luat decizia: încă 30 de zile de stare de alertă, în România. Premierul Ludovic Orban a anunțat că printre măsurile de relaxare se va număra și permiterea manifestațiilor în anumite condițiii, respectiv cu purtarea măștii și un număr limitat de participanți: 100 de persoane.
“Nu vreau să mai cenzurăm sau cineva să comenteze că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta, dreptul oamenilor de a se manifesta prin adunări publice, dar vom avea grijă să fie respectate regulile de protecţie sanitară”, a declarat Ludovic Orban.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a explicat că, în contextul începerii şcolii, vor fi trei tipuri de adeverinţe necesare în funcţie de prezenţa sau nu a unei patologii.
„În acest moment, trebuie doar recomandarea pentru cei cu comorbidităţi, cu boli cronice, pentru copiii care au acasă aparţinători şi vor să facă învăţământ online, pentru profesori care au comorbidităţi şi vor să predea online”, a explicat Tătaru.
Măsuri de siguranţă pentru ALEGERI LOCALE 2020
Alegerile locale 2020 vor avea loc pe 27 septembrie, motiv pentru care autorităţile au pregătit un set de reguli pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului. Votanţii vor fi obligaţi să se dezinfecteze pe mâini înainte şi după vot, vor purta masca de protecţie şi li se va lua temperatura înainte de intrarea în secţie. De asemenea, cei care sunt infectaţi cu noul COVID-19 vor putea să îşi exercite dreptul la vot prin solicitarea unei urne mobile.
„Va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolaţi la domiciliu. Trebuie foarte clară procedura de solicitare a urnei mobile. Pentru că urna mobilă trebuie să le asigure dreptul de vot fie celor izolaţi la domiciliu ca fiind infectaţi, fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca persoane de contact. Trebuie să le asigurăm solicitarea dreptului de vot. Am văzut că e foarte bună ideea întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID şi abia după aia să se ducă la cei care fie sunt afectaţi, fie persoane de contact”, a mai afirmat Ludovic Orban.