Stagiul militar obligatoriu ar putea reveni în Germania. Băsescu: ‘Este necesar şi la noi. Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării’

de: Ștefan R. Apostol
06 03. 2024

Discuții pe marginea revenirii stagiului militar ca obligatoriu, în statele europene unde a fost scos, au încins spiritele. Spre exemplu, stagiul militar obligatoriu ar putea reveni în Germania, iar în ceea ce privește România, fostul președinte Traian Băsescu spune că ‘Este necesar şi la noi. Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării‘.

Discursul lui Putin și efectele sale în Germania

Recent Vladimir Putin a avut un discurs public despre folosirea armelor nucleare care a ridicat gradul de alertă din Europa, iar marile cancelarii occidentale au reacționat pe măsura amenințărilor lui Putin. De altfel, acest discurs extrem de războinic venea după ce președintele francez enunța ideea trimiterii de trupe NATO pe teritoriul Ucrainei, în efortul de război făcut de statul est-european de a opri invazia rusească. Deși pus la colț în mod oficiald de SUA, Marea Britanie și Germania, vocile analiștilor spun că, de fapt, Macron a fost pus la înaintare cu aceste afirmații tocmai pentru a testa reacțiile Kremlinului, iar răspunsul avea să fie pe măsură.

Foto: Profimedia

Dar, primul stat care reacționa era Germania, prin vocea cancelarului Scholz care anula promisiunile făcute Ucrainei de a trimite cele mai noi tancuri germane. În același timp, ca forță a Alianței Nord-Atlantice, era de așteptat ca Germania să acuze Rusia că a difuzat o înregistrare interceptată a unor discuții militare germane despre cum să sprijine Ucraina împotriva invaziei Kremlinului, în încercarea de a diviza Europa.

Dar un nou scandal a apărut la orizont, după ce presa rusă a publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei întâlniri a unor înalți oficiali militari germani, desfășurată prin Webex, în care se discută despre arme pentru Ucraina și despre un potențial atac al Kievului asupra unui pod din Crimeea. Germania confirma autenticitatea convorbirii de 38 de minute, afirmând că investighează ceea ce a numit un aparent act de ascultare din partea Rusiei, care face parte dintr-un război informațional.

Un alt efect al tensiunilor, stagiul militar obligatoriu ar putea reveni în Germania

Personalități politice și militare din Germania au sugerat revenirea la serviciul militar obligatoriu, după ce noul ministru al apărării a descris eliminarea treptată a recrutării generale din 2011 drept o greșeală care a contribuit la îndepărtarea publicului larg de instituțiile civice. Miercuri, comisarul parlamentar german pentru forțele armate, Eva Högl, din partea SPD de centru-stânga, a îndemnat guvernul să se întrebe dacă este necesară o formă de serviciu civic obligatoriu pentru a rezolva problema lipsei de personal în rândurile armatei germane.

„Cu siguranță avem nevoie de mai mult personal în Bundeswehr”, a declarat Högl pentru ziarul Augsburger Allgemeine.

Șeful marinei germane, Jan Christian Kaack, a propus, de asemenea, recent, revenirea serviciului militar obligatoriu după modelul norvegian, în care bărbații și femeile sunt chemați la un examen la împlinirea vârstei de 19 ani, dar doar un procent mic și motivat din fiecare grupă de vârstă este înrolat în armată.

Dezbaterea a fost lansată de un interviu în care Boris Pistorius, noul ministru al apărării, care a preluat funcția luna trecută, a declarat că a fost o greșeală să se elimine treptat recrutarea în urmă cu mai bine de zece ani.

Mai trebuie reamintit că, din 1956 până în 2011, bărbații germani au fost obligați să efectueze o formă de serviciu civic la împlinirea vârstei de 18 ani, iar cei care nu doreau să servească în armată aveau opțiunea de a efectua în schimb Zivildienst în instituții civice precum spitale sau cămine pentru persoane în vârstă.

Fostul președinte Traian Băsescu este pentru stagiul militar obligatoriu

Deși nu mai este obligatoriu din 2007, mulți politicieni au readus în discuție introducerea sa în România, în acești 17 ani, mai ales că numărul soldaților români a scăzut dramatic. Dacă recent actualul președinte Iohannis declara că stagiul militar obligatoriu „Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, fostul președinte Traian Băsescu este de o cu totul altă părere, deși în perioada celor 2 mandate ale sale nu a dat semne că și l-ar dori reactivat.

„Reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesară pentru securitatea noastră.

Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării.Domnul Ciolacu nu știe că ai obligația să te poți apăra câteva luni până vin forțele NATO să te ajute.

În cazul unei invazii, trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45-60 de zile până când mobilizează NATO resursele de război”, a declarat fostul președinte Traisn Băsescu, marți seară, la Digi 24.

Declarațiile de ieri ale fostului președinte vin în contextul escaladării tensiunilor din zonă, și în urma declarațiilor beligerante la adresa Occidentului, semnatar fiind liderul de la Kremlin.

Tot aseară, referitor la amenințarea n ucleară făcută de Vladimir Putin, Traian Băsescu declară că „Nu România trebuie să îi dea răspunsul lui Putin atunci când vorbește despre arsenalul nuclear. Răspunde America”. Reamintim că în România există idea stagiului militar voluntar pentru tinerii între 18 si 35 de ani, printr-o lege pregătită în toamna anului trecut.