Stadionul de aproape 40 de milioane de euro care nu este folosit de nimeni. Situația aiuritoare din sportul românesc

Stadionul de aproape 40 de milioane de euro care nu este folosit de nimeni. Situația aiuritoare din sportul românesc
Birocrația a obligat închiderea stadionului

Odată cu intrarea în lista țărilor gazdă pentru Euro 2020, României  promitea construcția unor noi stadioane. Stadioanele, în număr de 4, trebuiau finalizate, cel puțin cu două luni îniante de startul campionatului european. Printre proiectele promise se află și stadionul „Arcul de Triumf”, situat în Sectorul 1 al Capitalei.

Investiție de 37 de milioane de euro la Stadionul Tineretului

Cosntruit în 1913, stadionul aflat în apropierea celebrului monument Arcul de Triumf, a devenit baza sportivă a Federației Române de Rugby. Aici s-au jucat de-a lungul timpului, meciuri importante, atât naționale, cât și internaționale. Între anii 2008 și 2013, stadionul a fost renovat și extins la 7.500 de locuri cu ajutorul Primăriei Sectorului 1.

După ce România a devenit una din țările gazdă a Campionatelor Europene de Fotbal, UEFA impunea construcția a cel puțin patru noi stadioane la standardele cerute de for. În proiectul celor patru era inclus noul stadion din Ghencea, cel din Giulești, înlcouirea vechiului stadion Tineretului și construirea unui stadion nou în Ștefan cel Mare.

Cel din Ghencea a fost finalizat, dar se pare că nu la timp pentru CE, la fel s-a întâmplat și în cazul stadionului deținut de FRB, Stadionul Tineretului, astăzi redenumit ca Stadionul „Arcul de Triumf”, În cazul celui din Ștefan cel Mare nu s-au mai demarat lucrările la timp, din lipsă de fonduri din partea Primăriei Sector 2. la stadionul din Giulești lucrările sunt deja pe ultima sută de metri.

Stadionul „Arcul de Triumf” deschis doar pentru câteva luni. Birocrația a obligat închiderea stadionului

Pe 3 iulie 2021, în prezența oficialităților, Stadionul „Arcul de Triumf” era inaugurat cu meciul de rugby dintre echipele Argentinei și României. Tot aici, în perioada desfășurării Campionatelor Europene, echipele Austriei și Franței au avut sediul pe stadion în timpul pregătirilor pentru și între meciuri.

După încheierea campionatului, MTS decidea închiderea stadionului în care s-au investit aproape 37 de milioane de euro. Dacă ar fi să luăm un exemplu similar, cel mai bun exemplu de ce s-a ajuns aici, este cel legat de plaja de 50 de kilometri din Mamaia. Acolo autoritățile spuneau că nu se poate folosi plaja, inclusiv de micii comercianți, pentru că nu se făcuse intabularea.

Ca și în acel caz, și cel legat de Stadionul „Arcul de Triumf” se datorează unui aspect similar. Potrivit unui răspuns trimis de Ministerul Turismului și Sportului, spun ce de la GSP.ro, stadionul nu poate fi utilizat pentru că:

„Imobilul nu este încă înregistrat în inventarul bunurilor din domeniul public al Statului Român, proiectul de act normativ aflându-se pe circuitul de avizare interministerială”,spune MTS.

MTS spune nu la cererea de folosire a stadionului

Situația este și mai hilară, având în vedere că două echipe din Liga 1, FCSB și Rapid, precum și FRB, au cerut MTS să poată juca pe Stadionul „Arcul de Triumf”, dar Ministerul spune clar nu, motivând în felul următor:

„Noua infrastructură trebuie să acopere atât activitățile sportive cât și cele de recreere fizică a persoanelor, precum și facilitarea interacțiunilor sociale. Finalizarea Stadionului Național Arcul de Triumf reprezintă un pas important în sprijinirea și promovarea sportului la toate nivelele de reprezentare.

Ministerul Tineretului și Sportului are obligația de a se asigura că bunurile aflate în administrarea sa vor fi utilizate în așa fel încât acestea să corespundă obiectivelor care au stat la baza fundamentării investițiilor în infrastructură, finanțate de la bugetul de stat. (…) Acoperirea parțială a costurilor de întreținere ale stadionului este prevăzută a fi realizată prin organizarea de diferite evenimente în incintă”, se arată în răspunsul oferit de MTS, conform Digi Sport.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI