„Ministerul Șpăgilor Interne”: 500 de angajați din instituție au diplome de doctor. Câți bani dai ca să le plătești sporuri

de: Iorgu Ianusi
19 04. 2019

Plătim cu toții sporuri pentru un număr record de doctori – 500 – care s-au strâns, cu toții, la Ministerul de Interne.

Statistica e confirmată de ministrul Carmen Dan, care anunță schimbarea regulilor. Pentru cei 500 de doctori în diverse domenii statul plătește 550.000 lei. Așadar, fonduri publice.

Carmen Dan a spus că va modifica ordinul care prevede acordarea sporurilor. Iar vestea vine în condițiile în care unii agenți operativi sunt doctori, de fapt, în mecanică. De ce s-ar justifica, atunci, un spor de la Interne?

Despre sutele de diplome obținute prin plagiat la Academia de Poliție a scris în ultimii ani jurnalista Emilia Șercan. Nu întâmplător a primit și amenințări cu moartea, anchetate acum de poliție.

Sporuri pentru doctori. Ce spune Carmen Dan

Ministrul Carmen Dan spune că de sporuri vor beneficia doar cei care au devenit doctori în domenii care au legătură cu Internele.

„(…) Impunerea unor norme de integritate față de angajații care primesc acest spor nu se poate limita numai la cei care și-au obținut doctoratele în Academia de Poliție. În acest sens, am inițiat modificarea ordinului de ministru. Ne vom asigura că toți cei peste 500 de angajați care dețin titlul de doctor și care primesc sporul de doctorat respectă condiția prevăzută de legea 153/2017 . Aceasta prevede că trebuie să își desfășoare activitatea în domeniul pentru care dețin respectivul titlu.” Carmen Dan

Regulile privind acordarea sporurilor vor ține cont de pregătirea reală a angajaților M.A.I, a precizat Carmen Dan.

„Mi se pare corect ca instituția să plătească sporul de doctorat dacă studiile respectivului angajat pot fi valorificate în munca pe care acesta o prestează pentru instituție. (…) Angajatorul nu poate plăti însă faptul că un angajat își finalizează doctoratul într-un domeniu care nu are nicio legătură cu activitatea pe care el o prestează.” Carmen Dan

Verificările de la Academia de Poliție

Până acum, Comisia de Etică și Deontologie Universitară din Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a fost sesizată pentru 60 de teze de doctorat. Acestea au fost realizate și susținute din 2011 și până acum.

Acestor li se adaugă tezele de doctorat ce aparțin întregii conduceri a Academiei de Poliție, potrivit Hotnews.

Numai că verificările merg greu: în 6 luni au fost evaluate doar 6 lucrări de doctorat, anunța recent ministrul Carmen Dan.

Împărăția plagiatelor, demolată de Emilia Șercan

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit recent că rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, Adrian Iacob, a plagiat aproape 70% din teza de doctorat.

Argumente în acest sens a publicat într-un articol din PresOne.

Un alt caz celebru a fost adus în atenția publicului de aceeași jurnalistă în luna ianuarie. Atunci dezvăluia că și lucrarea de doctorat a chestorului principal de poliție Cătălin Alexandru Ioniță, director al Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul de Interne este, de fapt, un plagiat.