Spitalul Județean Suceava ajută pacienții oncologici din Ucraina. O femeie a beneficiat de o ședință de chimioterapie

de: Ionuț Vieru
01 03. 2022

Pacienții oncologici din Ucraina pot primi îngrijiri medicale la Spitalul Județean din Suceava. Recent, o femeie refugiată a beneficiat de o ședință de chimioterapie, iar în cursul zilei de miercuri sunt așteptați mai mulți pacienți.

Îngrijiri medicale pentru ucraineni la Spitalul Județean Suceava

Astăzi, o pacientă de cetățenie ucraineană cu neoplasm mamar a beneficiat de o ședință de chimioterapie la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel nou” din Suceava. Potrivit unui comunicat al instituției, pacienta a fost introdusă în Programul Național de Oncologie.

De asemenea, reprezentanții unității medicale au anunțat că, în cursul zile de miercuri, sunt așteptați să se prezinte alți doi pacienți cu afecțiuni oncologice. La fel ca și în cazul femeii, aceștia vor beneficia de ședințe de chimioterapie și introducerea în program.

„Pacienţii trebuie să obţină un număr de identificare de la Centrul de Imigrări şi pe cât posibil să aibă documente medicale traduse în limba engleză sau română, cu acestea urmând să se prezinte în ambulatoriul de Oncologie din cadrul spitalului judeţean, urmând ca înregistrarea în Programul Naţional să fie făcută de medicii secţiei”, se arată în comunicat.

Medicii din cadrul Spitalului Județean Suceava îi asigură pe cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului că vor primi toate îngrijirile medicale necesare în cadrul Unității de Primiri a Urgențelor, dar și în cadrul tuturor secțiilor spitalului.

Pacienți refugiați la spitalele din Iași

Spitalele din Suceava, Iași și restul țării oferă consultații și îngrijiri medicale gratuite refugiaților din Ucraina. Reprezentanții Spitalului „Parhon” din Iași primesc cetățeni ucraineni care sunt în derularea procedurilor de dializă, dar și a celor care au suferit un transplant renal și au nevoie de evaluare sau urmărire a stării de sănătate.

De asemenea, la finalul lunii februarie, o familie cu două fetițe s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași. Aceștia prezentau simptome care putea să indice infecția cu Covid-19, însă teste antigen au avut un rezultat negativ. Cele două fetițe aveau 4 ani, respectiv 9 ani.

„Până în prezent în UPU au ajuns doi pacienţi din Ucraina. Ambele fetiţe, însoţite de părinţi, nu au pus probleme deosebite, nu au necesitat internare, au fost consultate în UPU unde s-au făcut analize. S-au tratat simptomele şi au plecat acasă cu recomandări. S-au prezentat cu dureri de gât, febră, vărsături, deci patologie frecventă a pacientului de vârstă pediatrică şi mică”, a declarat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt de la Spitalul pentru Copii din Iaşi.

Refugiații veniți din Ucraina beneficiază de aceleași servicii medicale ca asigurații români, fără plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.