Spitalul din România unde pacienții primesc mâncare mai ceva ca la restaurant. Meniul cuprinde peste 27 de preparate

Spitalul din România unde pacienții primesc mâncare mai ceva ca la restaurant. Meniul cuprinde peste 27 de preparate
Meniu de lux pentru pacienți în spital din Oradea Foto ilustrativă: stirileprotv.ro

Se știe că spitalele din România nu beneficiază de cele mai bune condiții de igienă sau servicii de catering, însă există și excepții de la regulă. Una dintre ele este chiar Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” din Oradea, acolo unde pacienții sunt tratați foarte bine, iar masa este servită în condiții de lux.

Pacienții își aleg ce doresc să mănânce

Veștile bune ne aduc o mică speranță cu privire la îmbunătățirea condițiilor din spitalele de stat din România. Așa se face că spitalul din Oradea este un exemplu pentru majoritatea unităților medicale din România. Acolo, pacienții pot alege ce doresc să mânânce dintr-un meniu stufos, creat pentru diferite afecțiuni ale pacienților.

Astfel, există 27 de opțiuni de meniu, iar în funcție de boală, pacientul poate opta una din cele trei disponibile  pentru afecțiunea sa. Gheorghe Bora este un pacient internat de o săptămână în acest spital, suferind din cauza a două afecțiuni grave, dar modul în care este tratat și servit îl mai face pe acesta să uite de supărare.

Bărbatul este mulțumit de ceea ce mănâncă, afirmând că nu există diferență între restaurant și spital, în timp ce servirea este satisfăcătoare: „Nu-i mare diferență între restaurant și aici. Deci servirea e ireproșabilă”, a explicat acesta.

Un alt pacient cu diabet, mulțumit de meniul său, a povestit că mâncarea este foarte bună, el bucurându-se de rasol de piept cu piure: “Pentru diabet, rasol de piept de pui, cu cartofi piure. La cină, pulpă de pui la bust, cu mămăliguță”.

Nici la cardiologie, meniurile nu sunt mai puțin delicioase, așa că doamna Eva Covaci s-a arătat extrem de mulțumită de alegerea făcută: „Este bine, deci asta trebuie făcut și în continuare. Mâncarea este bună”, potrivit stirileprotv.ro.

Ideea proiectului “Meniu la alegere pentru pacienți” a fost gândită de personalul medical, astfel încât, viața pacienților în spital să le fie mai frumoasă. Meniul le este prezentat oamenilor într-o broșură aspectuoasă, demnă de un restaurant de lux.

Meniurile se stabilesc în funcție de recomandările medicilor

Potrivit managerului spitalului, pacienții își pot alege meniul pentru a doua zi, cu condiția ca medicul să-i comunice dieta la care afecțiunea sa se încadrează. Firma de catering cu care colaborează spitalul prepară diverse meniuri dietetice, mâncare specială pentru pacienții recent operați, pentu cei care dorească să mânânce de post, dar și multe meniuri pentru copii.

“Pacientul poate să-și aleagă meniul pentru a doua zi, dar, numai după ce medicul a stabilit dieta la care se încadrează”, a transmis Laurențiu Chiana, managerul Spitalului Municipal “Gavril Curteanu” Oradea, în timp ce directorul medical al Spitalului Municipal Oradea susține că acest beneficiu pentru pacienți e un pas înainte pentru orice spital care dorește să urmeze modelul: „Vine în caserole, pacientul își alege din trei variante nenumărate posibilități dietetice. E un pas înainte. Eu zic că e un pas mare înainte”, a afirmat dr. Ovidiu Burtă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI