Cum a blocat PSD construcția spitalului care poate salva sute de copii bolnavi de cancer

Cum a blocat PSD construcția spitalului care poate salva sute de copii bolnavi de cancer
FOTO: Asociația "Dăruiește Viață"

Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu, fondatoarele ONG-ului „Dăruiește Viață”, care construiește primul spital pentru copiii bolnavi de cancer, acuză Ministerul Finanțelor că a blocat activitatea ONG-urilor. Acestea sunt obligate să depună într-un registru la ANAF documente pe care deja le-au mai depus. În caz contrar, nu pot primi donații și sponsorizări.

Legea care prevede obligativitatea înscrierii în registrul de la ANAF a intrat în vigoare pe 20 ianuarie 2019, însă registrul a fost înființat abia pe 22 martie și a devenit funcțional pe site-ul instituției pe 1 aprilie. ONG-urile au fost obligate să completeze formularul electronic al declaratiei 163, iar Fiscul a avut termen până pe 10 aprilie să răspundă celor care au depus documentele.

În cazul în care ONG-urile nu se înregistrează în registrul de la ANAF, firmele care fac donații sau oferă sponsorizări nu vor mai putea beneficia de deduceri fiscale, ceea ce înseamnă că ar putea renunța să mai finanțeze asociații precum „Dăruiește Viață”, care construiește un spital oncologic pediatric.

Construcția spitalului pentru copiii bolnavi de cancer este blocată

Pe 1 aprilie, Oana Gheorghiu şi Carmen Uscatu au acuzat Ministerul Finanţelor de „atac în stil mafiot” împotriva ONG-urilor. Ele au susținut atunci că activitatea ONG-urilor va fi blocată chiar dacă acestea se vor înscrie în registrul ANAF, în condițiile în care timp de cel puțin 10 zile ele nu vor figura în registrul respectiv.

Protestul fondatoarelor asociației „Dăruiește Viață” a continuat cu o postare pe Facebook, pe 9 aprilie, în care au lansat un atac la adresa ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Face și Ministerul Finanţelor Publice un registru. De 1 an îl tot face și tot nu-i iese… De 9 zile, ONG urile nu mai pot primi sponsoriozări de la companii, căci nu figurează în faimosul registru. De ce nu figurează? Poate ne explică domnul ministru Eugen Teodorovici.

Oricum, ce înseamnă un spital pe lângă un registru? Pentru oamenii din guvern pare că nu înseamnă mare lucru, altfel ar fi făcut ei, nu-i așa? Ei știți ce fac, nu? OUG uri, alea sunt importante…școlile, spitalele, autostrăzile, bolnavii, copiii flămânzi să mai aștepte”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

#NoiFacemUnSpital Face și Ministerul Finanţelor Publice un registru. De 1 an îl tot face și tot nu-i iese… De 9…

Publicată de Oana Gheorghiu pe Marţi, 9 aprilie 2019

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI