Speranța de viață s-a dublat în ultimii ani. Iată cât de mult pot trăi oamenii
Un studiu realizat recent scoate la iveală faptul că speranța de viață s-a dublat în ultimele două secole. Țările în care s-a înregistrat cea mai mare creștere sunt Japonia, Statele Unite ale Americii și statele din Vestul Europei.
Speranța de viață s-a dublat în ultimii ani
Cercetătorii de la University of Southern Denmark au realizat un studiu cu privire la longevitatea populației lumii, iar rezultatul i-a luat prin surprindere. A crescut tot mai mult numărul persoanelor care depășesc vârsta de 100 de ani, iar mulți trec chiar și de 110 ani.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că speranța de viață s-a dublat în ultimele două secole, iar oamenii ar putea trăi din ce în ce mai mult. Condiția este ca societatea să le ofere mai ales bătrânilor o îngrijire cât mai bună, iar sistemul de sănătate să fie îmbunătățit. De asemenea, trebuie rezolvată problema poluării, care provoacă boli ce duc la scurtarea vieții.
Speranța de viață este durata medie a vieții unui individ sau numărul mediu de ani de viață rămași la o anumită vârstă. Speranța de viață depinde foarte mult de criteriile utilizate pentru a selecta grupul. În țările cu mortalitate infantilă ridicată, speranța de viață la naștere este foarte mult influențată de rata mortalității în primii ani de viață. În aceste cazuri, se măsoară, de exemplu, speranța de viață la vârsta de 5 ani.
În prezent, franțuzoaica Jeanne Calment deține recordul oficial de longevitate. Femeia a murit în anul 1997, la vârsta de 122 de ani și 5 luni.
Cea mai mică speanță de viață la naștere din istorie s-a înregistrat în Epoca bronzului (doar 18 ani).