Veste bună pentru milioane de români care așteptau un nou vaccin care le-ar putea salva viața. Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit în această dimineață despre cel de-al patrulea antidot care va sosi în România în luna aprilie. Din fericire pentru mulți, acest vaccin se va administra într-o singură doză și este asemănător cu cel de la AstraZeneca.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit în această dimineță despre condițiile în care autoritățile din România vor decide relaxarea restricțiilor, cât și despre sosirea în România a noului vaccin produs de Johnson&Johnson.
În primul rând, medicul a vorbit despre îndeplinirea a trei condiții de bază pentru relaxarea restricțiilor. Potrivit specialistului României, vaccinarea populației în număr foarte mare, absența tulpinilor virulente și scăderea ratei de incidență prin vaccinare sunt condițiile esențiale pentru ca cetățenii să poată reveni la o viață cât mai apropiată de cea dinaintea pandemiei.
„Măsurile restrictive pot fi ridicate dacă avem 3 condiţii îndeplinite, să avem un număr foarte mare de populaţie vaccinat, să nu avem tulpini virale circulante şi un al treilea lucruri important să avem cât mai multe dovezi a scăderii ratei incidenţei prin vaccinare. Prin vaccinare, procentul celor care fac boala simptomatică e redus foarte mult. La Astra Zeneca studiile arată un procet de 67%, nivelul e foarte ridicat din viaţa de zi cu zi”, a dezvăluit acesta.
În continuare, Valeriu Gheorghiță a oferit primele informații referitoare la vaccinul pe care România este pregătită să-l primească. Acesta va fi administrat într-o singură doză, fiind produs potrivit tehnologiei folosită și la vaccinul AstraZeneca, pe bază de vector viral și pe adenovirus uman. Un alt avantaj al vaccinului este menținerea sa la o temperatură normală, nefiind nevoie de condiții special de păstrare.
“După cum ştim, compania Johnson & Johnson şi-a depus documentaţia pentru a obţine autorizaţia de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Asta înseamnă, că în aprilie am avea primele doze. Este un vaccin tot pe bază de vector viral, pe adenovirus uman, eficacitatea e similară cu cea de la Astra Zeneca, însă avantajul este că e suficient să administrăm o singură de vaccin.
Temperatura de păstrare este obişnuită. Aşa ne va permite accelerarea campaniei de vaccinare. Aşa cum ştim, am fost în situaţia să frânăm accelerarea campaniei de vaccinare.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Digi FM.
Potrivit producătorilor, vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență de 66% „în prevenirea formelor severe până la moderate”, la o lună după vaccinare. Această protecție poate ajunge la 85% „împotriva spitalizărilor și a deceselor legate de Covid-19”, asigură compania.
Potrivit Morgane Bomsel, eficiența poate fi diferită în funcție de zonele geografice. „La 28 de zile de la vaccinare, există o reducere cu 70% a infecției în Statele Unite, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud”, a afirmat directoarea Centrului de Cercetare Științifică.