Soț și soție, morți după ce au mâncat un pește comandat de pe internet, în Malaezia. Cum l-au preparat
Doi soți au murit după ce au consumat un pește trecut pe lista celor mai periculoase alimente din lume. Cei doi au comandat peștele de pe internet, chiar de la un pescar. Momentan, nu se știe dacă bărbatul știa la ce pericole își expune clienții, însă fata victimelor cere să se facă dreptate pentru moartea părinților săi.
Ce spun autoritățile?
Autoritățile din Malaezia au anunțat decesul a două persoane în vârstă de 80 de ani, soț și soție, care au comandat cel puțin doi pești otrăvitori pe care i-au pregătit pentru a-o servi la masa. Din păcate, vârstnicii nu au știut că peștele- balon este extrem de periculos, așa că l-au prăjit pentru degustare.
La scurt timp după servirea mesei, Lim a început să aibă „dificultăți de respirație și fiori”, au transmis autoritățile. La o oră după ce a luat masa, soțul ei a început să prezinte simptome similar, fiind nevoie de transportul de urgență la spital.
Ambii bătrâni au fost internați la Terapie Intensivă, însă femeia a fost declarată moartă la ora 19:00. Soțul său, Ng, care a avut reacții mai târzii decât femeia a intrat în comă timp de opt zile, însă starea lui s-a agravat și mai tare, astfel că, sâmbătă a fost declarat decesul.
Fiica celor doi, Ng Ai Lee, a susținut o conferință de presă la casa părinților, chiar înainte de înmormântarea acestora, prin intermediul căreia a cerut să se facă dreptate pentru moartea părinților. În același timp, femeia dorește ca astfel de accidente să nu mai aibă loc.
„Cei responsabili pentru moartea lor ar trebui să fie trași la răspundere conform legii și sper că autoritățile vor accelera investigațiile.
Sper că, de asemenea, guvernul malaezian va consolida aplicarea legii și va ajuta la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la posibilitatea otrăvirii în urma consumului de pește balon ca astfel de incidente să nu se repete”, a spus Ng.
Ce spun specialiștii
Din păcate, peștele-balon este un pește exotic, considerat delicatesă, dar otrăvitor, iar multă lume nu cunoaște aceste riscuri fatale ale unor specii. Informația a fost confirmată și de Aileen Tan, biolog marin și director la Centrul Universiti Sains Malaysia pentru Studii Marine și de Coastă. Mai mult, el a explicat că vânzătorii obișnuiesc să-l curețe bine și sa îl taie felii, astfel încât, cumpărătorii nu știu exact ce fel de pește cumpără, de fapt.
„Este considerat exotic și tinde să atragă consumatorii. Odată ce peștele balon a fost curățat și vândut sub formă de felii, este aproape imposibil pentru public să știe tipul de pește pe care l-a achiziționat.
În ceea ce privește vânzătorii, este discutabil din partea lor dacă sunt conștienți de riscuri)”, a avertizat Tan.
Specialistul susține că singura metodă de a elimina o mar eparte din riscuri este aceea ca autoritățile să crească sancțiunile și să solicite mai multe acte doveditoare care vizează tipul de pește și calitatea acestuia.
„Trebuie să existe mai multă conștientizare cu privire la riscurile consumului de pește balon. Poate că autoritățile trebuie să ceară certificări speciale pentru vânzători și furnizori”, a adăugat Tan.