Şoseaua spectaculoasă din România de care puţini au auzit. Unde e Trans-salina? Ajunge într-un sat în care mai sunt doar câţiva oameni

de: Mariana Olteanu
02 07. 2023

Trans-salina este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din România, însă de care foarte puțină lume știe. Drumul măsoară 8 kilometri și a fost asfaltat integral. Astfel, accesul turiștilor în acea zonă nu va fi mai fi unul limitat. Autoritățile au planuri mari cu această zonă, astfel că în viitor vor construi o mică stațiune balneară.

Șoseaua Trans-salina a fost asfaltată

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee din România a fost asfaltat. Potrivit autorităților, lucrările de modernizare a drumului comunal Ciuguzel-Ocnişoara-Odverem sunt aproape finalizate. Recepția lucrărilor va avea loc în perioada iulie-august.

Drumul oferă peisaje uimitoare turiștilor. Traseul traversează o zonă de podiș spectaculoasă, cu pante abrupte și curbe periculoase, și trece pe lângă masivul de sare din Ocnișoara.

Valoarea acestei lucrări se ridică la 8 milioane de lei și a fost realizată de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba. Prin intermediul acestei șosele, satul Ocnişoara, unde mai trăiesc doar 14 locuitori va avea o legătură cu spre satul Overdem, unde mai locuiesc 35 de oameni.

Turiștii care vor să ajungă pe acest traseu pot pleca din DN1, din municipiul Aiud, pe drumul județean 107E, prin Ciumbrud și apoi Lopadea Nouă, până la Ciuguzel. De aici se urmează drumul comunal proaspăt asfaltat.

„Acum 100 de ani Ocnişoara era comună şi totaliza aproximativ 500 de locuitori. Din cauza accesului, satul s-a depopulat ajungând astăzi la 14 locuitori. Realizăm această investiţie pentru a încheia reţeaua de drumuri comunale a comunei Lopadea Nouă şi a facilita locuitorilor comunei accesul către câmpul de sare pe care vom demara ulterior investiţii de amenajare a unei mici locaţii de agrement”, spune primarul Marian Cătălin Indreiu.

Te-ar putea interesa și: Locul unic din România care are o vechime de 8.000 de ani. Este și cel mai vechi din Europa

Care va fi următoarea atracție turistică din zonă?

Asfaltarea acestui drum va fi o oprtunitate pentru localnici. De-a lungul timpului, populația a scăzut drastic din cauza imposibilității oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Autoritățile plănuiesc să construiască în zonă și un obiectiv turistic. Este vorba despre Băile sărate Ocnișoara, un obiectiv al cărei investiție se ridică la 11,4 milioane de lei, fără TVA. De-a lungul timpului, autoritățile au avut diverse tentative de a licita acest obiectiv. La licitația din luna aprilie, niciun ofertant nu s-a prezentat. Băile sărate se doresc a fi un magnet pentru turiști. În acest fel, cele două comune s-ar putea dezvolta.

Te-ar putea interesa și: Oraşul subteran, unul dintre locurile cu cel mai sănătos aer din România. Străinii ar da orice să aibă şi ei aşa ceva