Sorina Pintea, despre Legea vaccinării: Trebuie să avem în text cuvântul obligativitate
România dă semne că se aliniază trendului internațional privind poziția față de vaccinarea obligatorie. Legea vaccinării e încă în dezbatere, dar ministrul Sănătății și-a exprimat clar punctul de vedere.
La nivel european și nu numai se aduce tot mai des în discuție vaccinarea obligatorie. Din cauza mișcărilor anti-vaccin, care au luat amploare și au câștigat tot mai mulți adepți, autoritățile simt nevoia să intervină.
România nu face excepție, iar un proiect de lege cunoscut sub numele de Legea vaccinării este în lucru. Mai e mult de lucru pentru că opiniile sunt contrare și o formă finală trebuie să apară după discuții serioase cu toți actorii implicați. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, e de părere, însă, că din text nu trebuie să lipsească cuvântul „obligativitate”.
De ce vrea ministrul Sănătății ca vaccinarea să fie obligatorie
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a confruntat cu întrebări legate de Legea vaccinării. Între altele, oficialul a fost întrebat de ce durează așa de mult dezbatarea și adoptarea unui astfel de act normativ.
„Pentru a putea adopta o astfel de lege este nevoie de consens, este o lege care va afecta sănătatea publică. Deocamdată, însă, în Comisia de sănătate există multe discuţii. Părerea mea personală, pe care o voi exprima public peste tot, este că e nevoie să avem în lege cuvântul obligativitate, pentru că, dacă nu avem această sintagmă, nu am rezolvat problema. Discuţiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea
Până la adoptarea unei legi care să-i oblige pe părinți să-și vaccineze, autoritățile încearcă să informeze populația prin diverse campanii.
”Dacă nu facem acest tip de campanii în acele zone, nu va conta că avem sau nu Legea vaccinării. Pentru aceşti oameni nu contează dacă există sau nu Legea vaccinării. Ei nu au acces la media, nu sunt înscrişi pe listele medicilor de familie, nu i-a căutat nimeni până la un moment dat. Nu au murit din cauza Legii vaccinării”.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea
Legea vaccinării, redactată în Parlament
Senatul a adoptat, în octombrie 2017, cu 99 de voturi ”pentru” şi o abţinere proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie. În acel proiect, sunt prevăzute sancțiuni și amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor.
Numai că for decizional în cazul acestei legi este Camera Deputaților.
Proiectul Legii vaccinării prevede că sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea la școală sau grădiniță va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor.
Dacă cei mici se înscriu fără să aibă schema completă, părinții au obligația să-i imunizeze cu toate vaccinurile cerute în cel mult un an. Orice copil care intră în colectivitate trebuie să fie vaccinat împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B.