21 sept. 2021 | 07:25

Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: „Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”

Sănătate
Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli:
Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli

Sorin Cîmpeanu a vorbit luni seară despre problema testării anti-Covid-19 în școli, care susține că este, mai degrabă, o acțiune cu piedici birocratice, astfel că în școli nu există formulare care să le permită părinților să-și exprime acordul sau dezacordul cu privire la testarea anti-Covid-19 a copiilor. O altă problemă existentă în acest sens este neaprobarea testelor din salivă pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor.

Mai multe țări europene au folosit metoda testării non-invazive în școli

Sorin Cîmpeanu a explicat o parte dintre neregulile cu care se confruntă Ministerul Educației cu privire la depistarea infecției Covid-19 în școli. În contextul unei explozii a cazurilor de cronavirus, testarea în școli este esențială, dar din păcate, ea nu poate fi realizată. Potrivit minstrului Educației, Agenția Europeană a Medicamentului nu a aprobat testarea non-invazivă pe bază de teste de salivă, însă mai multe țări din Europa o practică, însă nu și România.

„Luni de-a rândul am pledat pentru acest fel de testare. Am înțeles, nici acum testarea non-invazivă, acele teste pe bază de salivă, nu sunt omologate de Agenția Europeană a Medicamentului. Chiar dacă nu a fost posibilă o omologare la nivel european, au fost țări precum Franța, Austria și alte state, care au adoptat decizia autorizării a acestor teste non-invazive, mai ușor de acceptat pentru părinți, la nivel național. Aș vrea să precizez că am avut 1 milion 300 de mii de teste la dispoziția școlilor, pe parcursul semestrului trecut. Au fost folosite doar câteva zeci de mii.

Deci, problema nu a fost disponibilitatea testelor antigen, care sunt teste recunoscute, ci a fost acordul părinților. Părinții, din păcate, nu și-au exprimat acordul pentru utilizarea acestor teste în școli. În continuare, avem un număr important de teste la dispoziția școlilor pentru testare și avem această problemă a acordului expres al părinților pentru testarea prevăzută, ca fiind un act medical. Va trebui să ieşim cât se poate de repede din acest cerc vicios”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

„Nu avem formulare în școli”

O altă problemă cu care se confruntă sistemul de învățământ este lipsa formulalelor cu ajutorul cărora autoritățile s-ar putea organiza mai bine pentru vaccinarea în școli. Potrivit ministrului,  de vină pentru acest lucru este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care împiedică distribuirea formulalor în școli.

„Spre exemplu, am declarat că avem nevoie de acele formulare prin care să se poată manifesta intenţia şi nu obligativitatea de vaccinare, formulare care nu sunt obligatorii pentru părinţi. Ei pot să le completeze sau nu. Şi dacă doresc să le completeze, pot să le completeze cu Da, cu Nu, sau Sunt încă indecis. Ele ne pot ajuta să ne organizăm în echipe mobile de vaccinare, astfel încât să fie corect dimensionat, nu numai numărul de doze, ci și timpul pentru vaccinarea în fiecare școală știu fiind faptul că sunt aproape 10.000 de școli în România.

Este nevoie de acceste răspunsuri şi avem în continuare piedici birocratice. E vorba de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care pe baza reglementărilor GDPR, împiedică distribuirea acestor formulare, care să fie completate de către părinţi, pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să se vaccineze”, a explicat ministrul.

De ce nu se aprobă testele pe bază de salivă în școli

Cu privire la omolgarea testelor pe bază de slivă în școli,  ministrul Educației susține că Agenția Națională a Medicamentului poate face acest lucru, dar din păcate, de atâtea luni nu există nicio veste nouă în acest sens.

„Omologarea acestor teste se face de către Agenţia Naţională a Medicamentului, nu de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei a pledat pentru omologarea acestor teste. Mai mult decât atât, premierul României, în urmă cu câteva zile, a solicitat accelerarea procesului de omologare acestor teste. Aceasta este situaţia. Spun de atât de mult timp acelaşi lucru. Nu stă în dreptul Ministerului Educaţiei să omologheze aceste teste”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

 

PlaySport
Se gândesc concurenții de la Survivor să facă amor în Dominicană? Faimosul a spus adevărul
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu a renunțat la lenjeria intimă, rochia prea scurtă a arătat TOT
Digi24
O mireasă a murit la nunta ei. Dansa pe marginea piscinei, a alunecat și a căzut în apă
Cancan.ro
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis un cont bancar pentru donații și... 😲
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Cuplu-BOMBĂ în showbiz. Miliardarul s-a afişat cu noua iubită, fostă concurentă la o emisiune de vedete
Capital.ro
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la voia întâmplării
EVZ.ro
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Adevarul
Coranda, muntele mutat în goana după aur și metale prețioase. „Așa ceva nu s-a mai găsit în Europa“ VIDEO
BZI.ro
Ce poveste de dragoste a trăit Carmen Harra! Ce a făcut după ce a murit Virgil Nicodivi
Spynews.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
Un milionar român a reapărut după multă vreme în spațiul public. Cum arată, la 71 de ani
Digisport.ro
Recalcularea pensiilor. Acești români vor primi 4.700 lei la recalculare, deși au ieșit la pensie cu 2.100 lei
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Apare o nouă taxă. Turiștii români, direct vizați
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la București
Capital.ro
Mașinile din România care vor trebui să facă ITP-ul la șase luni. Legea a fost adoptată de Parlament
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI în România. DRONE suspecte deasupra BAZEI NATO de la Kogălniceanu
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro