Sorin Cîmpeanu, despre numărul mare de elevi depistați pozitiv cu ajutorul testelor de salivă: „Ar fi putut infecta alți 20.000 de colegi”.

Sorin Cîmpeanu, despre numărul mare de elevi depistați pozitiv cu ajutorul testelor de salivă: „Ar fi putut infecta alți 20.000 de colegi”.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cîmpeanu a vorbit, joi seară, despre eficiența testelor de salivă efectuate în școli, dar și despre numărul mare de elevi depistați pozitiv. Potrivit ministrului Educației, 66% dintre testele pe bază de salivă au fost confirmate printr-un test PCR.

„Am putut să contribuim la abordarea precoce”

Sorin Cîmpeanu și-a expprimat mulțumirea față de eficiența testelor de salivă, care deși nu au fost concludente în totalitate, acestea au avut o rată de confirmare de 66%. Acest lucru înseamnă că, un număr semnificativ de infectări a fost depistat în timp util pentru a evita transmiterea comunitară.
Ministrul Educației a explicat că din cele 5000 de teste pozitive, 3000 au fost verificate cu ajutorul unui teste PCR, iar dintre acestea, 2000 au fost confirmate pozitiv.

„Ultimele date pe care le-am centralizat doar în câteva zile au presupus 5.000 de rezultate pozitive pentru teste de salivă. Din cele 5.000 de teste, 3.000 au beneficiat de raportări ulterioare, adică s-au făcut teste PCR, pentru confirmare sau infirmare. Din cele 3.000 de răspunsuri, 1.000 au fost invalidate prin teste PCR, iar 2.000 au fost validate prin teste PCR. 2.000 din 3.000 de raportări înseamnă o rată de confirmare a testelor de salivă prin teste PCR de 66%”, a explicat ministrul.

Acesta susține că testarea în scoli ajută la prevenirea tranformării școlilor în focare de infecții, rupând răul de la rădăcină prin identificarea acestor cazuri pozitive.

„Deci am putut să contribuim la abordarea precoce, ca să nu genereze forme grave pentru 2.000 de copii. Eu cred că 2.000 de copii sunt importanți. Acești 2.000 de copii, dacă nu ar fi fost detectați prin teste salivă, ar fi mers în continuare în comunități, cea mai bună parte dintre ei. Ar fi generat o propagare mult mai mare. 2.000 de copii pot infecta foarte ușor 20.000 de alți colegi”, a mai adăugat el.

Sorin Cîmpeanu militează pentru continuarea testării în școli: „Avem teste și nu le mai folosim?”

Rata mare de teste efectuate se datorează implicării active a părinților și a copiilor, susține Sorin Cîmpeanu. Oficialul consideră că în această perioadă, spre deosebire de alte dăți, toată lumea s-a familiarizat cu această metodă, ceea ce arată că lucrurile au fost făcute cu mai multă responsabilitate.

În acest moment, Ministerul Educației mai are teste de salivă pentru depistarea Covid-19 care să acopere o perioadă de încă două luni, motiv pentru care, Sorin Cîmpeanu încurajează continuarea testării în școli.

„Înseamnă că au fost aplicate cu responsabilitate și administrate. Raportare s-a făcut cu mai multă responsabilitate decât la început. Mai mult, doctorul Raed Arafat și IGSU ne-au sprijinit prin alocarea a încă 18,5 milioane de teste.

Nu sunt exacte, asta știam. Dar testele pe care le avem acum deja în școli sunt suficiente pentru testarea a două luni de acum încolo. Ce facem? Avem teste pentru două luni și nu le mai folosim?”, a afirmat ministrul Educației, potrivit Digi24.