04 oct. 2021 | 06:53

Sorin Cîmpeanu, apel de ultimă oră pentru părinții care se tem să-și lase copiii la școală. Ce trebuie să facă, de fapt

News
Sorin Cîmpeanu, apel de ultimă oră pentru părinții care se tem să-și lase copiii la școală. Ce trebuie să facă, de fapt
Sorin Cîmpeanu,mesaj pentru părinți

Ministrul Educației a abordat duminică seară un subiect sensibil, legat de școala online și de temerea părinților de a-și lăsa copiii la școală pentru a nu se îmbolnăvi. Sorin Cîmpeanu a recunoscut că pentru acest tip de învățământ nu a existat niciodată acreditare sau autorizare, toate condițiile legale susținând școala cu prezență fizică. După ce a dat asigurări privind desfășurarea orelor în siguranță, ministrul le-a dat un sfat părinților temători, astfel încât, dacă îl vor urma, aceste temeri nu vor mai avea fundament.

De ce vor continua elevii școala cu prezență fizică, indiferent de rata de incidență

Sorin Cîmpeanu a adus lumină cu privire la revolta multor părinți îngrijorați din cauza continuării școlii cu prezență fizică, în ciuda exploziei infectărilor cu Covid-19. Potrivit oficialului, școala online nu a fost niciodată aprobată în termeni legali, această metodă fiind adaptată la un moment dat pentru a evita posibile blocaje în Educație, potrivit ministrului Educației.

“Aș vrea să vă spun că regula de bază în legea Educației Naționale este prezența fizică la școală. Atât pentru învățământul de zi, cât și pentru învățământul seral. Pe perioada stării de alertă și pe perioada stării de urgență se face o excepție. Această excepție nu beneficiază de o reglementare la nivel de lege.

Pentru că o reglementare în lege, poate veni doar în urma evaluării, mai apoi autorizării, mai apoi acreditării formei de învățământ online. Nu a existat niciodată în România evaluare și nici autorizare, nici acreditare pentru învățământ online. Este o situație de excepție pentru a nu induce blocaje în sistemul de educație”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Ce schimbări s-au făcut în școli

Întrebat de către o telespectatoare mămică cu privire la situația reală din școli, cât și despre motivul lipsei unor condiții de siguranță sanitară, Sorin Cîmpeanu a dat asigurări cu privire la adoptarea tuturor măsurilor de igienă și siguranță care să asigură prezența elevilor la cursuri fizice, fără a se afla în pericol.

“Condițiile de protecție sanitară trebuie să fie respectate. Vom intesifica acțiunile de verificare în toate școlile din România. Numărul de copii în clase este mai mic decât era anul trecut. A intrat în vigoare legea prin care numărul maxim de copii în învățământul primar este de 25, în învățământul gimnazial – 29 în clasă, în învățământul liceal – 33 în clasă.

În școală se respectă regulile de distanțare mai bine decât în multe alte spații. Nu putem spune că există o situație ideală, perfectă în orice școală. Dar trebuie să facem eforturi pentru ca această situație să fie cât mai bună în interesul stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice”, a adăugat ministrul.

“Nu copiii sunt responsabili pentru starea de sănătate a părinților și bunicilor”

Sorin Cîmpeanu le-a adresat părinților și profesorilor o rugăminte privind conștientizarea pierderilor din Educație, ale căror victime sunt în primul rând, elevii. Mai mult, ministrul îi roagă pe părinții care se tem pentru sănătatea lor și a bunicilor să se vaccineze anti-Covid-19, astfel încât, riscurile de infectare din școli nu vor mai pune în pericol viața adulților din preajma elevilor.

“Fac apel încă o dată la înțelegere din partea profesorilor, dar și din partea părinților, pentru ca acest proces educațional să continue. Repet, pierderile au fost foarte mari. Le plătesc întâi elevii, le vom plăti noi, întreaga societate.

Nu poți condamna un părinte pentru că este temător în raport cu starea de sănătate a propriului copil. Poți să înțelegi această teamă, dar poți să-i explici încă o dată, că nu copiii sunt cei care trebuie să plătească costurile unei atitudini generalizate în rândul întregii populații a României.

Nu copiii sunt responsabili pentru starea de sănătate a părinților și bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educație. Acei părinți care au o frică foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: să se vaccineze. Și ei, și bunicii. Fac un apel ca părinții să nu își trimită copiii la școală, dacă au simptome specifice”, a concluzionat ministrul, potrivit sursei citate.

 

 

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Netflix, o nouă lovitură. Povestea despre care vorbește toată lumea
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro