Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului despre schimbările majore din Educație. Cum vor primi elevii notele, începând de luni

de: Rosu Ioana
02 09. 2022

Doar un weekend îi mai desparte pe elevi și profesori de noul an școlar, iar acest timp este unul extrem de prețios pentru toată lumea. Revenirea în bănci după o lungă perioadă de învățământ online reprezintă o readaptare pentru elevi și cadre didactice, deopotrivă, dar și pentru părinți. Sorin Cîmpeanu a anunțat, joi seară, noi reguli privind desfășurarea anului școlar în ceea ce privește notarea elevilor, dar și organizarea programei. Descoperă principalele schimbări pe care trebuie să le cunoască orice elev la început de an școlar!

Ce reguli noi vor apărea pentru elevi și profesori

Anul școlar 2022-2023 vine cu schimbări importante pentru elevi și profesori. Momentan, nu se știe cum vor privi elevii aceste noi schimbări, însă ministrul Educației speră că aceste reguli să aducă mai multă relaxare în rândul tuturor. În primul rând, Sorin Cîmpeanu a anunțat că nu vor mai exista semestre, dispărând astfel un stres suplimentar atât pentru elevi, cât și pentru profesori. De asemenea, nu vor mai fi obligatorii tezele, având în vedere că nu vor mai trebui să marcheze finalul unui semestru.

Un alt aspect important este constituit de existența unei singure medii anuale, iar nu în ultimul rând, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre un nou sistem de notare, care va fi organizat în funcție de cele cinci „module” de învățare.
Ministrul Educației a vorbit în cursul serii de joi despre o mai mare libertate de evaluare a elevilor de către profesori.

„Dorim să lăsăm la latitudinea profesorilor și a școlilor o libertate mult mai mare, evident că lăsăm profesorilor libertatea de a se organiza. Acum avem module de învățare. Eu sunt convins că fiecare profesor responsabil – și sunt foarte mulți profesori responsabili și devotați – știu foarte bine să își facă evaluarea la propria disciplină, ritmic și oricum, la finalul fiecărui modul”, a transmis Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Cum vor fi notați elevii

Sorin Cîmpeanu a menționat ce se urmărește prin noul regulament de organziare al anului școlar, cât și modul de notare al elevilor la fiecare materie.

Astfel, în urma ședințelor și a dezbaterilor pe această temă s-a ajuns la concluzia că un număr corect al notelor la o materie va fi egal cu numărul orelor pe săptămână la acea materie adunat cu 3.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a suținut că repartizarea notelor se va face pe parcursul celor cinci perioade de învățare, așa cum va considera profesorul că este mai eficient.

„Ce se solicită prin regulamentul de organizare și funcționare este o verificare sumativă la finalul anului școlar. Până atunci, există, prin dezbaterea cu partenerii de dialog social – elevi, părinți, profesori , obligativitatea de a avea un număr minim de note, „n” + 3, unde „n” este numărul de ore alocat săptămânal. Dacă ai 3 ore de matematică, va trebui să ai minimum 6 note pe parcursul anului.

Asta presupune o evaluare ritmică. Dacă ai 5 module de învățare, a se citi 5 perioade de cursuri, orice profesor va ști să-și repartizeze această evaluare în așa fel încât să se facă în mod natural”, a arătat Sorin Cîmpeanu.