Sorin Cîmpeanu, anunț crunt cu privire la trecerea școlilor în online: „Regula este clară”

Sorin Cîmpeanu, anunț crunt cu privire la trecerea școlilor în online: „Regula este clară”
Sorin Cîmpeanu, anunț clar cu privire la trecerea elevilor la școala online

Decizia autorităților cu privire la închiderea școlilor atunci când rata de incidență va atinge 6 la mia de locuitori este pusă acum sub semnul incertitudinii, mai ales că nimeni nu se aștepta ca această limită să fie atinsă într-un timp atât de scurt. Ministrul Educației a declarat că ar face orice ca școlile să funcționeze cu prezență fizică, însă decizia le va aparține specialiștilor din Sănătate.

Când ar putea trece elevii în regim online

Sorin Cîmpeanu se arată indignat de toată situația actuală în contextul pandemiei de Covid-19, cât și despre atingerea ratei de incidență stabilită pentru trecerea școlilor în online. Ministrul susține că Educația nu este pregătită pentru această trecerea, astfel că elevii for fi defavorizați din cauza lipsei conținutului digital, din cauza lipsei de experiență a profesorilor în acest sistem, dar și din cauza lipsei de conectivitate.

Chiar și așa, în condițiile date, soarta elevilor se va decide vineri, însă, dacă regula stabilită nu se va schimba de către specialiști, elevii vor începe de luni școala în onlinem până în momentul în care rata de incidență va scădea din nou.
Minstrul Educației a precizat că au fost trimise petiții contradictorii de către părinți și profesori, cei mai mulți optând pentru scoala online, de frica virusului.

„Am primit la minister 183 de petiții – părinți, profesori – pentru trecerea școlii în online și 175 de petiții pentru păstrarea școlilor deschise cu prezență fizică. Nu vom decide în funcție de diferența asta, sunt foarte multe propuneri antagonice. Unii vor să se închidă odată cu atingerea pragului de 6 la mie, sunt foarte speriați. Îmi cer scuze… sunt speriați de mersul la școală, dar nu au niciun fel de problemă să meargă în mall-uri sau în alte locuri. Iar alții vor să rămână deschise și după 6 la mie”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

„Ziua de referință este vineri”

Sorin Cîmpeanu susșine faptul că închiderea școlilor cu prezență fizică nu reprezintă o măsură reală de protecție, astfel că există suficiente locuri periculoase în care aceștia se pot infecta.
Ministrul reamintește că, potrivit regulii existente astăzi, dacă după calculele obținute vineri, rata de incidență depășește 6 la mia de locuitori, școlile vor fi închise.

„Interesul copiilor este să nu se întrerupă școala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Dacă oprim școlile, acei copii vor sta în alte locuri, pentru că au posibilitatea să meargă, sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din perspectivă sanitară.

După regulile de astăzi, dacă vineri se va depăși pragul de 6 la mia de locuitori, în București spre exemplu, unde azi avem 5,57, în Cluj avem 5,59, deci azi, marți, sunt aproape de 6 la mie. Ziua de referință este vineri. Dacă vineri se depășește 6 la mie, după regulile din seara asta, când vorbim, se intră în online cu excepția școlilor speciale. Creșele și grădinițele rămân deschise.

Dacă cei cu competență medicală se vor pronunța în acest sens, vom vedea. Deocamdată, regula este clară, se atinge pragul de 6 la mie, toată săptămâna viitoare școlile intră în online și se revine când se coboară sub acest prag”, a explicat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

De asemenea, șeful de la Educație a recunoscut că nimeni nu se aștepta ca rata de incidență stabilită de autorități pentru închiderea școlilor va fi atinsă, cu atât mai mult, atât de repede.

 „Acum, ne întrebăm cu toţii cum am ales această limită de şase la mie. (…) În momentul în care s-a stabilit acel prag de şase la mie, multă lume a fost convinsă că nu ne vom mai apropia vreodată de el”, a mai adăugat acesta.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI